7.3 C
Amsterdam

Vlaamse politicus vreest islamisering westerse samenleving

Lees meer

Op Ongehoord Nederland is gisteren opnieuw de extreemrechtse omvolkingstheorie besproken, deze keer door de Vlaamse parlementariër Sam van Rooy.

De omvolkingstheorie is bedacht door de Franse schrijver Renaud Camus, die beweert dat het witte, christelijke Europa wordt vervangen door zwarte en islamitische migranten uit Afrika en het Midden-Oosten. Dit is volgens hem een complot van de linkse elites, die de oorspronkelijke Europese bevolking zouden willen vervangen. De extreemrechtse complottheorie is populair bij PVV en Forum voor Democratie, maar ook bij de Belgische partij Vlaams Belang.

In debat met de islamitische jeugdwerker Chadi Akdah zegt Van Rooy dat de samenleving islamiseert ‘door de massale immigratiestromen, uit met name de islamitische wereld -het Midden-Oosten en Noord-Afrika- en ook door het hogere geboortecijfer bij moslims’. Volgens Van Rooy vinden steeds meer regels, wetten en tradities van de islam ingang in de westerse samenleving en zouden ze deze beginnen te domineren, waardoor de ‘eigen’ cultuur in verdrukking zou komen.

‘Dat is geen goede zaak natuurlijk. Als je de geschiedenis van de islam bekijkt en je ziet de islamitische wereld vandaag, dan zie je dat overal waar de islam domineert er geen gelijkwaardigheid is van man en vrouw, geen vrije meningsuiting, geen democratie…’

Chadi Akdah antwoordt dat de islam voor vrouwenrechten is en dat het de schuld van de westerse samenleving zelf is dat de geboortecijfers zo laag zijn, vanwege het hogere aantal homoseksuele relaties en transpersonen. ‘Het geboortecijfer van moslims is inderdaad hoger, maar is dat dan ons probleem?

Twee jaar geleden was er ophef ontstaan over een uitzending van Ongehoord Nederland met Filip Dewinter, de leider van Vlaams Belang, die ook de omvolkingstheorie besprak. ‘Ons volk wordt vervangen door een ander volk’, zei Dewinter in de uitzending van 10 mei 2022. ‘Met die bevolkingsruil komt ook een beschavingsruil. Onze manier van leven wordt vervangen door die van de immigranten.’

Een Kamermeerderheid van D66, VVD, PvdA, GroenLinks, PvdD, ChristenUnie, Denk, Volt en Lijst Gündogan stelde toen vragen aan aan staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz. Ze wezen op het feit dat extreemrechtse terroristen – zoals Anders Breivik en Brenton Tarrant – hun aanslagen rechtvaardigden op basis van de omvolkingstheorie.

- Advertentie -