18 C
Amsterdam

Vlogger doet racisme-aangifte tegen pro-Palestijnse social mediagebruikers

Lees meer

Vlogger Shashi Roopram heeft aangifte gedaan van racistische discriminatie. Hij is onder meer voor het beledigende ‘koelie’ uitgemaakt.

Op het rechtse YouTube-kanaal UP! Network hekelde Roopram de selectieve verontwaardiging waar pro-Palestina-ijveraars zich volgens hem schuldig aan maken. Dat de Palestijnen voor veel emotie zorgen komt volgens Roopram door het westerse en Joodse Israël. Saoedi-Arabië bijvoorbeeld, dat Jemen bombardeert, zou onder linkse mensen en moslims helemaal niet voor commotie zorgen.

Naar aanleiding van deze kritiek wordt Roopram op social media uitgescholden. Zo noemen pro-Palestijnse gebruikers hem bijvoorbeeld ‘donkerwitte mongool’ en ‘koelie’.

Koelies waren in de negentiende eeuw ongeschoolde arbeiders, vaak sjouwers, uit Azië. De term wordt in het Nederlands specifiek gebruikt voor koloniale ongeschoolde contractarbeiders uit India, uit de tijd na de slavernij. Het woord heeft een negatieve connotatie. Koelies zijn een soort slaven, dienaren van witte mensen.

Ook wordt Roopram aangevallen op zijn hindoestaanse identiteit, met beledigingen als: ‘Ga lekker koeienpoep smeren over je lichaam tegen corona ofzo.’

Roopram voelt zich in zijn aangifte gesterkt door de zaak die journaliste Clarice Gargard tegen haar online belagers had aangespannen. Zij werd, omdat ze een tegenstander is van Zwarte Piet, op social media op een racistische manier bejegend, uitgescholden en bedreigd. Haar belagers kregen eind vorig jaar van de rechter taakstraffen opgelegd.

- Advertentie -