13.7 C
Amsterdam

VluchtelingenWerk: ‘Kabinet neemt loopje met rechtsstaat’

Lees meer

VluchtelingenWerk beschuldigt het kabinet ervan te kwader trouw te zijn in hoe het omgaat met migranten. Het kabinet heeft besloten om de gezinshereniging van vluchtelingen te vertragen, aldus VluchtelingenWerk, terwijl het zelf ook wel weet dat dit helemaal niet mag en neemt dus ‘een loopje met de rechtsstaat’.

Advocaten en NGO’s zijn fel kritisch over de asieldeal die het kabinet sloot, nu migranten in Ter Apel buiten moeten slapen omdat er te weinig opvangcapaciteit is. Het kabinet wil onder meer gezinshereniging vertragen, zodat er minder mensen naar Nederland komen. Maar dit mag niet volgens de wet, zeggen juridische experts.

Ook VluchtelingenWerk ziet dat een juridische onderbouwing ontbreekt. Het kabinet zou er zo lang mogelijk mee proberen weg te komen, totdat de rechter ingrijpt. ‘Dit is typerend voor hoe vaker met het beleid voor vluchtelingen wordt omgegaan. De vraag of het volgens de wet mag lijkt ondergeschikt aan politieke wensen en belangen.’

VluchtelingenWerk wil het roer 180 graden omgooien. Daarbij is of het beleid van het kabinet juridisch door de beugel kan een ondergeschikte vraag.

‘Door oorlog en vervolging verscheurde gezinnen moeten zo snel mogelijk weer herenigd worden. Dat is geen juridische kwestie, maar gewoon een menselijk uitgangspunt.’

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de asieldeal. GroenLinks en PvdA willen een spoedadvies van de Raad van State om te kijken of de asielplannen van het kabinet juridisch wel mogen.

- Advertentie -