13.2 C
Amsterdam

VN-chef: ‘wereldwijde actie’ nodig tegen opkomst neonazi’s

Lees meer

Volgens Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is er een ‘wereldwijde alliantie’ nodig om het gevaar van neonazi’s tegen te gaan. Guterres deed zijn uitspraken gisteren tijdens de jaarlijkse Holocaustherdenking van de VN.

De VN-chef drong aan op internationale actie ‘om propaganda en desinformatie te bestrijden’. Hij zei dat er meer voorlichting en onderwijs gegeven moet worden over de Tweede Wereldoorlog. Zo weet twee derde van de Amerikaanse jongeren niet dat er tijdens deze oorlog zes miljoen Joden door de nazi’s zijn vermoord.

‘Propaganda die Joden in verband brengt met de pandemie, bijvoorbeeld door hen ervan te beschuldigen het virus te hebben gecreëerd als onderdeel van een poging tot wereldheerschappij, zou belachelijk zijn, als het niet zo gevaarlijk was,’ zei de secretaris-generaal over het nieuwste antisemitische cliché.

Witte supremacisten profiteren van de verdeeldheid als gevolg van de coronacrisis, aldus Guterres ‘Tragisch genoeg winnen neonazi’s en hun ideeën, na decennia in de schaduw te hebben verkeerd, nu aan populariteit.’

- Advertentie -