17.9 C
Amsterdam

VN-expert: ‘Grieken criminaliseren migranten én mensenrechtenactivisten

Lees meer

Griekenland is niet alleen ‘inhumaan’ tegenover migranten, maar ook tegenover mensenrechtenactivisten. Dat zegt de speciale rapporteur voor mensenrechtenverdedigers van de Verenigde Naties.  

‘Mensenrechtenactivisten zijn het slachtoffer van smaad- en lastercampagnes en worden als criminelen behandeld’, aldus rapporteur Mary Lawlor na een tiendaags bezoek aan Griekenland.

Lawlor heeft ook met Griekse ministers in Athene gesproken en daarna de eilanden Lesbos, Chios en Samos bezocht, eilanden die veel migranten opvangen.

Lawlor zegt ‘zeer bezorgd’ te zijn over ‘de toenemende criminalisering van humanitaire hulp in Griekenland’. Ze doelt op de rechterlijke vervolgingen, waar ‘solidariteit’, zoals het helpen van migranten, als een criminele activiteit wordt gezien, bijvoorbeeld als mensensmokkel.

Vorig jaar werden ook journalist Ingeborg Beugel door de Griekse politie en de Nederlandse kunstenares en activist Tinkebell verdacht wegens mensensmokkel. Dit, nadat ze respectievelijk onderdak en eten hadden gegeven aan migranten. Beugel wordt daar nog steeds voor vervolgd.

‘Voor mensenrechtenactivisten wordt het steeds moeilijker om hun werk te doen in Griekenland, vooral op terreinen die als controversieel, geopolitiek complex of gevoelig wordt aangezien’, meldt Lawlor.

De Griekse minister van Migratie reageert dat ‘Griekenland volledig het werk van individuele en georganiseerde mensenrechtenactivisten in migratie en asielzaken respecteert’.

Griekenland ontkent ook alle beschuldigingen van het terugduwen van migranten en vluchtelingen naar Turkije. Dat zorgde vorig jaar nog tot een flinke botsing tussen journalist Beugel en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (foto).

- Advertentie -