15.1 C
Amsterdam

VN-veiligheidsraad accepteert Amerikaans vredesplan voor Gaza

Lees meer

Voor het eerst sinds de huidige oorlog in Gaza is er overeenstemming in de Veiligheidsraad over een staakt-het-vuren. Het Amerikaanse plan dat bestaat uit drie fases zou een eind moeten maken aan de oorlog die al acht maanden voortduurt. Zo meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

De resolutie werd met veertien stemmen voor geaccepteerd, Rusland hield zich afzijdig. In de voorgaande stemmingen over een staakt-het-vuren waren de Verenigde Staten meerdere malen de dwarsligger met een veto.

Het Amerikaanse vredesplan zou met een staakt-het-vuren van zes weken moeten beginnen. In die zes weken zou ook een uitwisseling van gijzelaars moeten plaatsvinden.

In de tweede fase wordt onderhandeld over een permanent staakt-het-vuren en de vrijlating van de overgebleven gijzelaars. In fase drie komt de wederopbouw van de Gazastrook aan bod.

Hamas heeft al laten weten positief te staan tegenover het plan. Volgens de VS zou ook Israël achter het plan staan, maar binnen het Israëlische kamp is er onenigheid.

Ondertussen gaan de aanvallen in onverminderd door. Benny Grantz is vorige week uit het oorlogskabinet van Netanyahu gestapt, omdat er geen duidelijkheid is over de toekomst. Anderen willen de oorlog voortzetten totdat Hamas geëlimineerd is.

- Advertentie -