12 C
Amsterdam

VN-rapporteurs veroordelen anti-islamitisch bulldozergeweld in India

Lees meer

Drie rapporteurs van de Verenigde Naties bekritiseren in een brief aan de Indiase regering het ‘collectief straffen’ van moslimactivisten via het platwalsen van hun woningen. Dit meldt de Indiase nieuwssite the Wire.

Het bulldozeren van woningen van islamitische activisten gebeurt steeds vaker in India, zoals in april na vermeend geweld tijdens een hindoefestival (foto).

Volgens de hindoe-nationalistische BJP doet het zo aan criminaliteitsbestrijding en staan de vernielde gebouwen alleen op terrein dat door de overheid wordt beheerd.

Maar de VN-gezanten schrijven dat de Indiase autoriteiten zonder enig bewijs en proces tegen de islamitische bewoners te werk gaan om de islamitische gemeenschap collectief te straffen.

Vorige week was het weer raak. Nadat Indiase moslims protesteerden tegen negatieve opmerkingen over de profeet Mohammed door een woordvoerder van regeringspartij BJP, verwoestten de autoriteiten de huizen van minstens drie islamitische activisten.

De bulldozeractie van vorige week wordt niet genoemd in de brief van de VN-gezanten, omdat die al eerder deze maand werd opgesteld. Wel vertelt één van de VN-gezanten aan the Wire dat ook deze verwoestingen binnen het plaatje passen van collectieve bestraffinf van moslims.

- Advertentie -