14.1 C
Amsterdam

Volkswagen Xinjiang ontkent inzet dwangarbeid Oeigoeren

Lees meer

Volkswagen staat nog steeds achter het besluit een autofabriek in Xinjiang te blijven exploiteren. Xinjiang is de regio in China van de islamitische Oeigoeren, die op grote schaal worden onderdrukt door het communistische regime.

Minstens een miljoen Oeigoeren en andere minderheden worden in kampen vastgehouden of als dwangarbeiders in fabrieken tewerkgesteld. Sommige multinationals hebben daarom besloten de banden met de Xinjiang te verbreken.

Critici van Volkswagen stellen dat de Duitse multinational een bijzondere morele verplichting heeft om niet betrokken te zijn bij dergelijke praktijken, vanwege de geschiedenis van het bedrijf. Volkswagen werd in 1937 opgericht door de nazipartij en maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruik van dwangarbeid, met inbegrip van gevangenen in concentratiekampen.

‘Ik kan u verzekeren dat we geen dwangarbeid hebben’, aldus Stephan Wollenstein, de CEO van het bedrijf in China, tegen de Britse BBC . Hij runt een fabriek in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang, met zeshonderd werknemers die twintigduizend auto’s per jaar produceren.

De BBC vroeg hem ook of hij absoluut zeker kon zijn van die bewering en de verzekering kon geven dat geen van de werknemers van Urumqi in een kamp was geweest. Wollenstein: ‘Ik denk dat we nooit 100 procent zekerheid kunnen bereiken.’

Europarlementariër Viola von Cramon-Taubadel van de Duitse Grünen neemt met dit antwoord geen genoegen, vertelt ze aan de BBC. ‘Waarom kunnen ze niet zeker zijn? Ze moeten ervoor zorgen dat er geen verband is tussen een werkkamp en dat bedrijf.’

Maar ook als de eigen toeleveringsketen ‘schoon’ is helpt Volkswagen de onderdrukking van de Oeigoeren stelt BBC-journalist John Sudworth: voor de opening van een autofabriek in Xinjiang zijn het partnerschap en de goedkeuring van de Chinese autoriteiten vereist. Het kan volgens Sudworth zomaar zijn dat het bedrijf op die manier stilzwijgend steun verleent aan de repressie van de Oeigoeren.

- Advertentie -