18.8 C
Amsterdam

Volop discriminatie door bemiddelaars op de woningmarkt

Lees meer

Maar liefst 37 procent van de woningbemiddelaars is bereid om geen woningen te verhuren aan Marokkanen, Turken of Polen, zo blijkt uit nieuw onderzoek naar discriminatie op de woningmarkt.

In de brief, die demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge over het onderzoek naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, staat bovendien dat 73 procent van de woningbemiddelaars niet meteen nee zegt tegen verzoeken om geen woning te verhuren aan mensen met een niet-Nederlandse achtergrond.

Mensen met Marokkaans klinkende mannennamen worden daarnaast significant minder vaak uitgenodigd om een woning te bezichtigen, zo laten de gegevens van de onderzoeksmonitor 2022/2023 zien. Profielen met een Marokkaans klinkende vrouwennaam worden daarentegen niet gediscrimineerd, net als profielen met een Pools klinkende achternaam, een Nederlandse vrouwennaam en homoseksuele stellen.

Volgens minister De Jonge is discriminatie op de woningmarkt nog steeds een ‘hardnekkig’ probleem, dat niet zomaar kan worden opgelost. ‘Het tegengaan van discriminatie verdient daarom blijvend onze aandacht.’

- Advertentie -