14.7 C
Amsterdam

Voormalig FBI-agent: ‘Extreemrechts diep in politie VS geïnfiltreerd’

Lees meer

Witte supremacisten, militieleden en andere rechtsextremisten zijn in tientallen Amerikaanse staten bij de politie geïnfiltreerd. Deze choquerende conclusie trekt voormalig FBI-agent Michael German. Hij deed onderzoek naar de banden tussen de politie en extreemrechtse groepen in de Verenigde Staten.

Volgens German is deze ontwikkeling al zo’n twintig jaar aan de gang. Hij onderzocht hoe politieagenten zich op social media gedroegen en of zij ook racistische en andere extreme berichten schreven. Het bleek dat er heel veel dubieuze figuren bij de politie terecht waren gekomen.

German benadrukt in zijn onderzoek dat de afgelopen twintig jaar politiebanden met gewapende milities en blanke supremacistische groepen zijn ontdekt in tal van staten, waaronder Alabama, Californië, Connecticut, Florida, Illinois, Louisiana, Michigan, Nebraska, Oklahoma, Oregon, Texas, Virginia, Washington en West-Virginia.

German zegt dat het ‘algemeen wordt erkend’ dat er racistische agenten zijn binnen de Amerikaanse politiekorpsen. Federale, staats- en lokale overheden doen volgens hem niet genoeg om hen proactief te identificeren of hun gedrag aan openbare aanklagers te melden.

De voormalige FBI-onderzoeker wijst erop dat diezelfde aanklagers in een strafzaak op een dag onbewust kunnen vertrouwen op de getuigenis van een racistische wetshandhaver.

‘De schade die gewapende agenten die zijn aangesloten bij gewelddadige witte supremacistische en anti-regeringsmilities de Amerikaanse samenleving kunnen toebrengen, kunnen niet genoeg worden benadrukt’, concludeert German.

‘Maar ondanks de erkenning door de FBI van de banden tussen wetshandhavers en deze vermoedelijke terroristische groeperingen, heeft het ministerie van Justitie geen nationale strategie om witte suprematische politieagenten te identificeren of om de veiligheid en de burgerrechten van de gemeenschappen te beschermen waar deze agenten patrouilleren.’

In 2001 werden in Texas twee agenten ontslagen, nadat was ontdekt dat ze actieve leden waren van de beruchte Klu Klux Klan. Hun lidmaatschap werd ontdekt nadat ze probeerden andere KKK-leden ook een baantje bij de politie te bezorgen.

In Fruitland Park in Florida werden tussen 2009 en 2014 drie agenten ontslagen, die lid waren van de KKK. En in 2019 werd een politieagent in Muskegon, Michigan, ontslagen, nadat potentiële huizenkopers zeiden dat ze tijdens een bezichtiging de Zuidelijke vlag en KKK-spullen in zijn huis hadden ontdekt.

In 2020 werden drie agenten van de politie van Wilmington in North Carolina ontslagen omdat ze zich racistisch en kleinerend uitlieten over Afro-Amerikanen. Ze maakten onder andere ‘grappen’ over het afslachten van zwarte inwoners en bespotten de Black Lives Matter-demonstranten.

In Nederland zorgde een racistische appgroep binnen de Rotterdamse politie deze zomer voor soortgelijke ophef. Eerder deze week bleek uit een reconstructie door RTL Nieuws dat de korpsleiding al begin vorig jaar op de hoogte hiervan was.

- Advertentie -