23.5 C
Amsterdam

Voorman extreemrechtse AfD voor rechter vanwege nazi-taal

Lees meer

De Duitse AfD-leider Björn Höcke moet voor de rechter verschijnen op beschuldiging van ‘het gebruik van nazi-taal’. Höcke is aangeklaagd voor het gebruik van ‘symbolen’ die ‘ongrondwettelijk’ en ‘terroristisch’ van aard zijn. Zo meldt de Duitse staatszender ZDF.

Höcke zou een toespraak tijdens de verkiezingscampagne in de stad Merseburg in mei 2021 bewust met een nazi-slogan hebben afgesloten. Het gaat om de zin ‘Allen voor ons vaderland, allen voor Saksen-Anhalt, allen voor Duitsland’, dat ook door Hitlers partij de NSDAP werd gebruikt.

Höcke ontkent in een verklaring de ‘criminele relevantie’ van die uitspraak. De extreemrechtse leider moet zich binnenkort ook al verantwoorden wegens opruiing. Het OM wil hem aanklagen vanwege een post op Telegram vorig jaar. Daarin liet hij zich uit over een gewelddaad in Ludwigshafen. Höcke schreef dat de dader wellicht leed aan de ‘onder migranten wijdverspreide ziekte die hen Allahu Akbar doet roepen.’

Björn Höcke reageerde zelf op X, het voormalige Twitter, dat hij geviseerd wordt vanwege een ‘verkeerde mening’ en ‘vraagtekens zetten bij de leidende klasse’. Zelf pocht hij er op sociale media mee dat zijn politieke immuniteit al voor de zevende keer is opgeheven.

De AfD stond al sinds maart 2021 door het Duitse hooggerechtshof onder verscherpt toezicht als extreemrechtse organisatie. Onlangs werd de jeugdafdeling van AfD ‘Junge Alternative’ ook als zodanig geclassificeerd.

- Advertentie -