14.3 C
Amsterdam

‘Akelige fout’: Duitse nazi in dezelfde grond begraven als Joodse zanger

Lees meer

De as van de prominente Duitse neonazi en Holocaustontkenner Henry Hafenmayer is begraven op precies dezelfde plek als de Joodse zanger en musicoloog Max Friedländer. Met hun uitvaartceremonie wilden neonazi’s Joden bewust kwetsen, zo wil het sterke vermoeden.

Henry Hafenmayer was een prominente neonazi, die op 48-jarige leeftijd is overleden. Hij werd een held van extreemrechts nadat hij tot gevangenisstraf was veroordeeld wegens antisemitische, Holocaust ontkennende brieven die hij naar openbare instellingen had gestuurd.

Afgelopen vrijdagen werd hij begraven op de Stahnsdorf Zuidwestelijke Begraafplaats in Brandenburg. Zijn wapenbroeders strooiden zijn as uit bij de grafsteen van Max Friedländer, een Joods-Pruisische musicoloog, die in 1934 overleed in Berlijn aan een beroerte.

De plechtigheid werd ook bijgewoond door Horst Mahler, één van de oprichters van de extreemlinkse Baader-Meinhof-Groep (RAF) die in de jaren zeventig aanslagen pleegde. Hij werd later een neonazi.

De Duitse coördinator antisemitismebestrijding heeft een strafrechtelijke klacht ingediend. Het is duidelijk dat rechtsextremisten bewust een Joods graf hebben gekozen, zegt hij tegen the Guardian.

Het graf van Friedländer was enkele decennia geleden al geruimd, maar zijn grafsteen staat er nog omdat het om een monument gaat. Voor nieuwe graven was er plek, volgens de Lutherse kerk had er echter nooit een neonazi begraven mogen worden.

Het toelaten van de begrafenis op deze plek is ‘een verschrikkelijke fout’, stelt de Lutherse bisschop Christian Stäblein. ‘We moeten meteen kijken of en wat we ongedaan kunnen maken.’

- Advertentie -