14 C
Amsterdam

Vrouwen liever niet alleen op reis – zeker niet verder dan negentig kilometer

Lees meer

Een religieus adviseur van de Turkse president Erdogan heeft onlangs op Diyanet TV gezegd dat het ‘ongepast’ is als vrouwen zonder begeleiding van echtgenoot of zoon reizen. De maximale afstand voor vrouwen zonder chaperonne is negentig kilometer.  

De adviseur, Zeki Sayar, beroept zich op de Hadith, de overleveringen van de profeet Mohammed. Volgens Sayar is dit de ‘algemeen geldende norm’ bij de soennitische Hanefi-traditie, de dominante islamitische stroming in Turkije.

Sayar vertegenwoordigt Diyanet, instituut voor religieuze zaken van de Turkse staat. Het ligt onder vuur bij vrouwengroepen en religieuze minderheden. Alevieten en christenen worden door Diyanet niet erkend en ontvangen geen financiering. De instelling nam de laatste jaren controversiële standpunten in. Vrouwen zouden huiselijke geweld van hun man moeten accepteren en pubers mogen trouwen. Diyanet-directeur Ali Erbas gaf eerder al homoseksuelen de schuld van de verspreiding van corona.

De macht van Diyanet is onder bewind van Erdogan verder toegenomen en gepolitiseerd. Er worden ook fatwa’s over Turkse militaire operaties uitgesproken. Het instituut dat in 1924 onder Mustafa Kemal Atatürk werd opgericht, discrimineert vrijwel alle religieuze stromingen die niet vallen onder de dominante religie in Turkije: de soennitische islam.

- Advertentie -