19.3 C
Amsterdam

VS: activisten boos om gedwongen vertrek zwarte schoolinspecteur

Lees meer

De eerste zwarte schoolinspecteur in de Amerikaanse staat Utah is na een jaar alweer weggestuurd. Officieel wegens ‘vriendjespolitiek’ en ‘ongewenst gedrag’. Maar volgens de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), een belangrijke Amerikaanse burgerrechtenbeweging, is de werkelijke reden racisme.

Timothy Gadson was in februari 2021 benoemd tot hoofdinspecteur van het Salt Lake City School District. Eerder was hij schoolinspecteur van middelbare scholen in Anoka, Minnesota. Gadson kreeg meerdere klachten aan zijn broek. Zo zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan vriendjespolitiek, door andere zwarte bestuurders in te huren. Verder zou hij luid en intimiderend zijn.

Het bestuur van de scholenraad in Salt Lake City heeft Gadson nu ‘met verlof’ gestuurd. Het enige zwarte lid van het zeskoppige bestuur en de enige die tegen het ontslag van Gadson stemde, zegt dat de klachten ‘ongegrond’ waren, racistisch gemotiveerd en gebaseerd op ‘culturele misverstanden’.

Jeanetta Williams, voorzitter van de NAACP van Salt Lake City, noemde de beschuldigingen tegen Gadson racistisch. Ze zegt dat andere zwarte professionals op een soortgelijke manier zijn behandeld. ‘Ze maken al deze verschillende excuses om hun racisme en hun discriminatie tegen hem goed te praten’, aldus Williams. ‘Ze zouden dat allemaal niet doen als hij geen Afro-Amerikaan was.’

Het bestuur weigert om de klachten die tegen Gadson zijn ingediend publiekelijk vrij te geven. Ook is het bestuur niet bereid de resultaten vrij te geven van een onderzoek dat tegen hem is gestart en dat 60.000 dollar kost. Het bestuur beweert bovendien dat er geen disciplinaire maatregelen zijn genomen, maar bronnen zeggen dat Gadson mondeling is gewaarschuwd over zijn gedrag.

- Advertentie -