14.2 C
Amsterdam

VS en Duitsland waarschuwen Turken: kom niet aan de Griekse eilanden

Lees meer

Bij Griekenland, de Verenigde Staten en Duitsland is onrust ontstaan over een foto die door de coalitiegenoot van de Turkse regeringspartij AKP is gedeeld. Op die foto poseert ultranationalistische Devlet Bahceli (rechts) met een kaart van de Egeïsche Zee, waarop bijna de helft van de Griekse eilanden – inclusief Kreta – ineens onder Turks bewind staat.

Een boze Griekse premier Kyriakos Mitsotakis twitterde meteen terug: ‘Kijk eens goed naar de kaart. Kreta, Rodos, Lesbos, Chios en Samos allemaal opgeslokt door Turkije. Een koortsachtige droom van extremisten of officieel Turks beleid? Nog een provocatie of ware doelstelling? President Erdogan moet zijn positie duidelijk maken’.

Hij krijgt steun vanuit de VS. ‘De soevereiniteit en territoriale integriteit van Griekenland staat niet ter discussie’, zegt het Witte Huis.

Ook de Duitse ambassadeur verklaart op social media: ‘Elke bevraging van de Griekse territoriale integriteit is uit den boze.’

De kaart draagt de titel ‘Onze nationale gelofte op zee’ en verwijst naar een Turks-nationalistisch document uit 1920 dat een nog groter hap uit voormalige Ottomaanse gebieden opeiste dan Turkije onder leiding van Kemal Atatürk tijdens de woelige periode na de Eerste Wereldoorlog kon terugveroveren. Naast de Griekse eilanden, zat daar ook grote delen van het huidige Syrië, Irak en Bulgarije bij.

Na een bloedige strijd werd het verdrag van Lausanne uit 1923 met de huidige grenzen van Turkije getekend. Maar sommige Turkse nationalisten lijken daar dus nog steeds geen vrede mee te hebben.

- Advertentie -