19.2 C
Amsterdam

VS: Huis van Afgevaardigden wil meer doen tegen binnenlands terrorisme

Lees meer

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft in meerderheid gestemd voor de Domestic Terrorism Prevention Act, die pleit voor een nieuwe taskforce om op federaal niveau binnenlandse terreurdreigingen te onderzoeken.

De enige Republikeinse Afgevaardigde die voorstemde was Adam Kinzinger uit Illinois. Hij is een lid van de Congrescommissie die de Capitool-bestorming door aanhangers van Donald Trump onderzocht.

Zondag nog vond een rechtsextremistische aanslag plaats in Buffalo in de staat New York, waar de achttienjarige Payton Grendon tien mensen vermoordde in een zwarte buurt.

Twee jaar geleden wilde het Huis binnenlands terrorisme aanpakken met een wetsvoorstel dat het bezit van vuurwapens meer aan banden zou leggen, maar dit voorstel sneuvelde in de Senaat.

Daarom pleiten de Democraten nu voor de oprichting van een speciale taskforce van de federale overheid die binnenlands terrorisme moet bestrijden. De taskforce moet elk half jaar met een rapport komen over de terrorismedreigingen op nationaal niveau, inclusief de dreigingen van extreemrechtse groeperingen.

Toch is de kans groot dat ook dit wetsvoorstel sneuvelt in de Senaat. De Republikeinen, die daar in de meerderheid, zijn doorgaans tegen het versterken van de macht van de federale overheid.

- Advertentie -