18 C
Amsterdam

VS: moordenaar jonge moslims krijgt levenslang

Lees meer

Vier jaar geleden schoot Craig Hicks in Chapel Hill, North Carolina, drie jonge moslims dood. De Amerikaan is voor deze driedubbele moord tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd, tot teleurstelling van de nabestaanden, niet veroordeeld voor het plegen van een hatecrime.

Deah Barakat, zijn vrouw Yusor Abu-Salha en haar jongere zus Razan werden vermoord in hun appartement in Chapel Hill. Ze studeerden alle drie aan de universiteit van North Carolina. Al langere tijd hadden Barakat en zijn vrouw last van Craig Hicks, hun buurman. Hij maakte met iedereen in het appartement ruzie, bijvoorbeeld als ze hun auto verkeerd parkeerden. Hicks had het stel al een keer bedreigd met zijn pistool.

Op 10 februari 2015 belde Hicks aan. Barakat pakte zijn mobiele telefoon om het gesprek vast te leggen op film, zodat dit gebruikt kon worden om zijn ruziezoekende buurman een contactverbod op te leggen. Op het filmpje is te zien hoe Hicks eerst Barakat doodschiet en vervolgens de twee vrouwen. De moord riep wereldwijd grote verontwaardiging op.

Nu, ruim vier jaar later, krijgt Hicks drie keer levenslang. Het lukte de aanklager echter niet om de zaak tegen Hicks te behandelen als een hatecrime: de rechter oordeelde dat hier onvoldoende bewijs voor is. Als er ook andere motieven meespelen dan vooroordelen geldt zo’n misdaad in het Amerikaanse rechtssysteem niet als een hatecrime. Bij Craig speelde ook de burenruzie mee.

De nabestaanden reageren teleurgesteld, omdat ze ervan overtuigd zijn dat Hicks werd geleid door vreemdelingenhaat en moslimhaat. Op sociale media heeft Hicks – een uitgesproken atheïst – zich zeer negatief over gelovigen uitgelaten. Ook zou hij ruzie hebben gemaakt met zijn andere buurman, die van Koreaanse afkomst is, en met een zwarte bouwvakker.

- Advertentie -