14.9 C
Amsterdam

VS onderschept scheepslading ‘haar van moslims uit Chinese kampen’

Lees meer

De Verenigde Staten hebben een scheepslading producten onderschept, die zijn gemaakt van menselijk haar. Vermoedelijk is het haar afkomstig van islamitische Oeigoeren die vastzitten in kampen in China, schrijft the Guardian.

Het gaat om 13 ton aan haar met een waarde van 800.000 dollar, aldus de Britse krant. Het is onbekend om wat voor soort producten het gaat.

‘De productie van deze goederen vormt een zeer ernstige schending van de mensenrechten. Het bevel tot aanhouding is bedoeld om een duidelijk en direct signaal af te geven aan iedereen die zaken wil doen met de Verenigde Staten, dat illegale en onmenselijke praktijken niet zullen worden getolereerd’, zegt de Amerikaanse douane.

Het zou al de tweede keer zijn dat de Amerikanen een scheepslading met haar uit China hebben onderschept.

‘Dit is zo hartverscheurend voor ons’, vertelt een Oeigoerse activiste in de VS, wiens zus in China in zo’n kamp zit. ‘Ik wil dat mensen nadenken over de slavernij die mensen tegenwoordig ervaren.’

China houdt naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren in ‘heropvoedingskampen’ vast, waar ze dwangarbeid verrichten.

- Advertentie -