22.9 C
Amsterdam

VS: school verbiedt BLM-shirts, maar staat Confederate-shirts toe

Lees meer

Black Lives Matter-shirts zijn op Effingham County High School in de Amerikaanse staat Georgia verboden. Tegelijk legt de school leerlingen die kleding dragen met daarop de omstreden Confederate-vlag geen strobreed in de weg. Afro-Amerikaanse studenten spannen daarom een rechtszaak aan tegen de school.

In 2020, het jaar waarin een witte politieagent George Floyd vermoordde, besloot de Effingham County High School een student met een BLM-shirt te schorsen voor een sportevenement. De school stuurde echter een witte student, met een shirt waarop een de provocerende boodschap ‘Stomp on My Flag; I’ll Stomp Your A**’ (Stomp op mijn vlag, dan sla ik op je achterwerk) stond, niet weg.

Hier bleef het niet bij. De high school strafte nooit studenten die kleding droegen met daarin de vlag van de Confederatie (de zuidelijken in de Amerikaanse Burgeroorlog van 1861-1865, die de slavernij niet wilden afschaffen, red.). Daarnaast schreven studenten het ‘n-woord’ in het kluisje van een zwarte speler van het honkbalteam van de school. Ook dreven enkele studenten de spot met de dood van George Floyd.

Volgens de studenten die nu naar de rechter stappen, negeert de school opzettelijk alle klachten over racisme.

- Advertentie -