18 C
Amsterdam

VS: witte jury spreekt witte agent vrij na doden ongewapende zwarte man

Lees meer

Een witte jury in Texas heeft een witte politieman vrijgesproken die in 2020 een ongewapende zwarte man doodschoot. 

Agent Shaun Lucas raakte de man, Jonathan Price viermaal bij een benzinestation in Wolfe City, een klein stadje ten noordoosten van Dallas.  

Lucas hoorde van een ruzie bij het pompstation en meende dat Price hierbij betrokken was. Hij probeerde Price aan te houden, maar die wilde niet aangehouden worden. Lucas wilde teen taser gebruiken, maar Price zou, volgens een ooggetuige, de taser hebben afgepakt.

De advocaat van Price weerspreekt dit en zegt dat het slachtoffer alleen zijn hand uitstak. Vervolgens pakte Lucas zijn dienstwapen en schoot Price neer. Price stierf kort nadat hij naar het Hunt Regional Hospital was gebracht. Hij was niet gewapend.

Lucss werd ontslagen en gearresteerd. Maar een witte jury heeft de nu 24-jarige ex-agent vrijgesproken. Beelden van de bodycamera van Shaun Lucas werden in de rechtszaal afgespeeld maar niet vrijgegeven aan het publiek. De rechtbank stond geen video-opname toe.

De familie van Price is geschokt. De vrijspraak ‘stelt zwarte Texanen bloot aan door de staat gesanctioneerd geweld’, twitterde hun advocaat, die opmerkt dat de jury geheel wit is. De advocaat doet een beroep op Justitie om een federale strafrechtelijke aanklacht in te dienen tegen Lucas.

Price was niet de enige ongewapende Afro-Amerikaan die in 2020 door een witte politieagent werd gedood. Eerder dat jaar overleden George Floyd en Breonna Taylor, wiens namen veelvuldig werden gescandeerd tijdens de Black Lives Matter-protesten in dat jaar.

De dodelijke schietpartij in Wolfe City wakkert de lokale raciale spanningen opnieuw aan. In 2019 ontvingen meer dan tachtig mensen in Wolfe City racistische en antisemitische flyers op hun opritten. De daders werden nooit in de kraag gevat en een onderzoek naar het incident door de sheriff gestaakt.

- Advertentie -