18.8 C
Amsterdam

Waalwijk: SGP’er klaagt over ‘woke’, stapt op na bedreigingen

Lees meer

SGP’er Thomas Vink uit het Noord-Brabantse Waalwijk is gestopt als fractievolger, na bedreigingen sinds hij begon over een ‘woke-wind’ in de gemeenteraad. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

Het begon allemaal in oktober, toen het college in Waalwijk het hijsen van een regenboog en een diverser personeelsbeleid op de agenda zette. Vink, zelf homoseksueel, zei die avond te hopen ‘dat Waalwijk voor deze woke-ideologie bewaard blijft’. En ook: ‘Zolang wij de ‘woke-wind’ buiten het gemeentehuis kunnen houden, zullen wij ons daarvoor inzetten.’

Drie weken later beschuldigde een GroenLinks-raadslid Vink niets tegen uitsluiting van mensen op basis van etniciteit en seksualiteit te willen doen. Vink kreeg daarna veel haat- en dreigberichten over zich heen.

Inmiddels is hij gestopt als fractievolger van de lokale SGP. Een fractievolger is iemand die namens zijn politieke partij raadscommissies kan bijwonen, maar geen stemrecht heeft in raadsvergaderingen.

Vink voelt zich niet meer veilig om te zeggen wat hij wil en beticht D66 en GroenLinks ervan hem ‘voor de bus’ te hebben gegooid, en dat ‘in een raadsvergadering waarin ik mijzelf niet kon verdedigen’.’ Vink zat namelijk niet in de raadszaal, maar op de publieke tribune.

De lokale D66 en GroenLinks erkennen dat dit een ongemakkelijke situatie gaf. ‘We hadden inderdaad beter eerst vooraf met hem kunnen praten’, aldus een lokale D66 woordvoerder. Wel zeggen de partijen dat ze altijd op de bal spelen en niet op de man, ook in dit geval.

- Advertentie -