14.4 C
Amsterdam

Webshop Etsy onder vuur na verkoop T-shirt ‘Kabul Skydiving Club’

Lees meer

Twitteraars uiten kritiek op de wereldwijd bekende webshop Etsy vanwege de verkoop van T-shirts die de spot drijven met Afghaanse vluchtelingen die van een vliegtuig vallen.

Het shirt toont silhouetten van twee mensen die van een vliegtuig vallen, samen met het bijschrift ‘Kabul Skydiving Club’.

Deze week was op social media te zien hoe Afghaanse vluchtelingen op de luchthaven van Kabul op een Amerikaans transportvliegtuig klimmen. Nadat het vliegtuig opstijgt, vallen twee verstekelingen hun dood tegemoet, is op een van de video’s te zien.

Twitteraars reageren fel. ‘Ziekmakend’, schrijft bijvoorbeeld de Pakistaanse journalist Aniqa Nisar.

Ook de Afghaans-Nederlandse journalist Sangar Paykhar van de podcast Afghan Eye twittert verontwaardigd. ‘Hé Etsy! Waarom verkoop je t-shirts die Afghanen belachelijk maken die stierven toen ze van een vliegtuig afvallen in Kabul?’

Hoewel het shirt niet van Etsy zelf is, bood het platform dit wel aan. Etsy heeft nog geen verklaring uitgebracht. Wel zijn de shirts niet langer te koop op de website. Op andere websites zijn de shirts nog steeds te bestellen.

Zo staat op de website TShirtAtLowPrice het shirt nog steeds online, met daarbij de beschrijving van ‘het vliegtuig dat in de lucht vliegt en plotseling vallen er twee mensen uit, het Kabul Skydiving Club-shirt wordt officieel een fenomeen en gaat daarna viraal op internet!’ (…) Het shirt is oorspronkelijk niet grappig, het heeft wel zijn eigen betekenis op het politieke vlak, maar uiteindelijk hangt het ervan af hoe je erover denkt!’

- Advertentie -