16.4 C
Amsterdam

Weduwe Khashoggi: ‘Saoedische prins manipuleert rechtssysteem VS’

Lees meer

De advocaat van Hatice Cengiz, de weduwe van de in 2018 vermoorde Saoedisch-Amerikaanse journalist Jamal Khashoggi, beschuldigt de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman van ‘manipulatie’ van het Amerikaanse rechtssysteem. Dit meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

De beschuldiging komt niet lang nadat de regering-Biden een rechtbank in Amerika heeft gevraagd om de kroonprins immuniteit te verlenen. Als de rechtbank daarmee instemt, kan Bin Salman niet vervolgd worden in de Amerikaanse rechtszaak tegen Bin Salman en andere Saoedische functionarissen rond de moord op Khashoggi.

Weduwe Cengiz is in beroep gegaan tegen het verzoek van de Amerikaanse regering. ‘Het hof moet het verzoek weigeren om Bin Salman te beschermen in de moord op Khashoggi, waar hij het bevel over heeft gevoerd’, staat in het beroep van haar advocaat.

Volgens Cengizis is deze moordzaak ‘uniek’, omdat de Saoedi’s ‘in een nog nooit vertoonde legale handeling de kroonprins tot premier van het land hebben verklaard’.

De positie van premier is traditioneel altijd in handen van de Saoedische koning. Het premierschap van Bin Salman werd aangekondigd luttele dagen voor de deadline van het immuniteitsverzoek vanuit de Biden-regering. Amerika verleent buitenlandse premiers wel vaker immuniteit, en met precies die argumentatie verzoekt Biden tot immuniteit voor Bin Salman.

De kritische journalist Khashoggi werd in 2018 in het Saudische consulaat in Istanbul vermoord en in stukjes gezaagd. Zijn lichaam is nooit meer teruggevonden. Zowel de Turkse inlichtingendienst als de CIA hebben gezegd dat de moord op bevel van Bin Salman heeft plaatsgevonden.

- Advertentie -