16.3 C
Amsterdam

Weer aanhoudende protesten tegen Assad in Syrië

Lees meer

Sinds twaalf dagen vinden er in Syrië protesten plaats tegen Bashar-al-Assad. De vrees bestaat dat de dictator geweld gaat gebruiken om de opstand neer te slaan, net als in 2012.

Honderden mensen gingen de straat op in de Zuid-Syrische stad Sweida, en in de door de regering gecontroleerde delen van Aleppo, Daraa, Ezzor en Jableh. Ze protesteren tegen hun verslechterde economische situatie. Ook willen ze dat de regering politieke gevangenen vrijlaat. Het bestuur zou corrupt zijn. In een video, die online staat, is te zien dat demonstranten een reclamebord met daarop een portret van Assad in de brand steken.

Aanleiding van de protesten is het besluit van de regering om deze maand de brandstofsubsidies te verlagen. Syriërs hebben al langer last van een torenhoge inflatie.

Shadi al-Dubaisi, een 25-jarige demonstrant uit Sweida, zegt dat de demonstranten met de protesten door zullen gaan totdat Assad vertrekt.

Syrische veiligheidstroepen hebben inmiddels met geweld op de protesten gereageerd en met scherp op demonstranten geschoten om hen te intimideren, aldus Middle East Eye. Er zijn echter nog geen doden gevallen, beweert de lokale televisiezender Syria Television.

Experts vrezen dat Syrië een verdeel-en-heers-spelletje zal spelen en radicale groepen bewapenen gaat, die vervolgens religieuze minderheden zullen aanvallen. Dit kan het Syrische regime gebruiken als excuus om de orde te herstellen.

- Advertentie -