Amerika, Frankrijk en Duitsland, de belangrijkste NAVO-bondgenoten van Turkije rondom de strijd om Oekraïne, hebben de levenslange gevangenisstraf voor de Turkse zakenman en filantroop Osman Kavala veroordeeld.
Kavala (64) is ondernemer, maar werd in Turkije vooral bekend vanwege zijn liefdadigheidswerk. Hij maakte zich hard voor cultuur, vrouwenrechten, milieu en verzoening tussen Turken, Koerden en Armeniërs. Hij werd eerst ervan beschuldigd het brein te zijn achter de Geziparkprotesten van 2013. Vervolgens zou hij betrokken zijn bij de coup. Experts zeggen dat hij louter om politieke redenen vastzit.
Zijn veroordeling is volgens een verklaring van de Amerikaanse regering niet alleen een schending van de mensenrechten, maar ook van de Turkse grondwet.
‘We roepen Turkije op om, in lijn met meerdere besluiten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, Osman Kavala en ieder ander die in Turkije om arbitraire redenen vastzit onmiddellijk vrij te laten.’
In de verklaring van de Amerikaanse regering worden verder ‘zorgen geuit’ over de verregaande ‘juridische intimidatie van het maatschappelijk middenveld, de media, politici en zakenmensen, onder meer door het langdurig opsluiten van mensen middels vage beschuldigingen van steun aan terrorisme en zonder veroordeling’.
De Turkse filantroop zat al 4,5 jaar in de gevangenis. Gelijktijdig met Kavala hebben anderen bijna twintig gevangenisstraf gekregen vanwege dezelfde beschuldiging.
Turkije heeft ondertussen in februari een deadline van de Raad van Europa gemist om Kavala vrij te laten. De Raad heeft procedures gestart om Turkije mogelijk te schorsen, maar wil nog niet echt doorbijten. Vorig jaar liet Human Rights Watch weten dat mensenrechten ‘geen prioriteit’ meer zijn in de verhoudingen tussen de EU en Turkije.