11.7 C
Amsterdam

‘Mensenrechten in Turkije voor EU geen prioriteit meer’

Lees meer

Geopolitiek en het migratievraagstuk hebben de mensenrechtensituatie van het prioriteitenlijstje van de Europese Unie voor Turkije verdrongen, zegt Human Rights Watch.

‘De EU behandelt mensenrechten als secundair’, stelt de mensenrechtenorganisatie, ondanks het feit dat de Turkse president Erdogan rechtbanken en terrorisme-aanklachten gebruikt ‘om journalisten, politici van de oppositie en iedereen die als criticus wordt beschouwd, het zwijgen op te leggen en vast te zetten’.

De EU-leiders maakten er in het openbaar geen punt van toen Turkije zich terugtrok uit de Istanbul Conventie, een verdrag om vrouwenmishandeling tegen te gaan, ook niet van het dreigende verbod op de pro-Koerdische oppositiepartij HDP.

De EU moet druk uitoefenen op Turkije om te voldoen aan de verplichtingen van het internationaal recht, onder meer voor de vrijlating van filantroop Osman Kavala en HDP-leider Selahattin Demirtas, aldus Human Rights Watch.

De EU moet ‘weinig gewicht toekennen aan een vaag actieplan voor de mensenrechten, zolang Turkije niet aantoont dat zijn gerechtelijk apparaat geen wapen is voor repressie.’

Volgende week gaan EU-voorzitters Charles Michel (Europese Raad) en Ursula von der Leyen (Europese Commissie) op bezoek bij de Turkse president Erdogan.

- Advertentie -