17.2 C
Amsterdam

Wetenschappers: abortusban VS treft vooral arme en gekleurde vrouwen

Lees meer

Als meer Amerikaanse staten een abortusban invoeren, zal zo’n verbod arme vrouwen en vrouwen van kleur onevenredig hard treffen. Dit beweren enkele wetenschappers aan het Brookings-onderzoeksinstituut in Washington.

De gevolgen van het verbod zullen lijken op gevolgen van de War on Drugs, schrijven bestuurskundigen Vanessa Williamson en John Hudak. Drugsgebruik blijft doorgaan. En rijke en witte inwoners krijgen amper te maken met boetes voor drugsgebruik- en handel, terwijl arme en mensen van kleur juist gearresteerd worden.

Ook nu geldt: vrouwen zullen abortus blijven plegen. Bijvoorbeeld via pillen die nu al wijd in omloop zijn, zeggen de bestuurskundigen. En: ‘Net als in de War on Drugs zal gelden: hoe smaller iemands bankrekening en hoe donkerder de huid van die persoon, hoe groter de kans dat diegene strafrechtelijk wordt vervolgd.’

In sommige Republikeinse staten, waar vrouwen daadwerkelijk vervolgd voor abortus vanaf een bepaald aantal maanden, laten volgens de bestuurskundigen al een patroon van raciale en klassendiscriminatie zien.

‘Uit een onderzoek bleek dat 59 procent van de beklaagden gekleurde vrouwen waren en dat 71 procent zich geen advocaat kon veroorloven.’

Op dit moment zijn Democraten in Amerika in rep en roer over een gelekte notitie vanuit het Hooggerechtshof. Daaruit blijkt dat deze hoogste rechterlijke macht van plan is om staten meer vrijheid te geven over hun abortusbeleid.

Het gaat slechts om een concept-notitie, geeft het Hooggerechtshof zelf aan. Maar experts achten de kans groot dat het Hooggerechtshof, dat sinds kort gedomineerd wordt door conservatieve rechters, binnenkort daadwerkelijk zal overgaan tot actie. Waarschijnlijk zullen Republikeinse staten, die nu al alles doen om het in principe legale recht op abortus zoveel mogelijk te in te perken, abortus dan strafbaar stellen.

- Advertentie -