19.2 C
Amsterdam

Wie is Mohammad Hassan Akhund, de nieuwe Taliban-premier?

Lees meer

Mohammad Hasan Akhund is door de Taliban aangewezen als het nieuwe regeringshoofd, drie weken nadat de islamistische beweging de macht in Afghanistan heeft overgenomen. Wie is hij?

Akhund is een van de oprichters van de Taliban en vocht nog tegen de Russen, die in 1979 Afghanistan binnenvielen en pas in 1989 vertrokken. Hij was minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier in de vorige Taliban-regering, die tot de NAVO-invasie van 2001 Afghanistan bestuurde. Inmiddels is hij al twintig jaar het hoofd van de raad van Talibanleiders.

De Amerikaanse inlichtingendiensten noemen Akhund, die achterin de zestig jaar is, ‘een van de meest ineffectieve en onredelijke leiders van de Taliban’. Akhund staat te boek als compromiskandidaat, die de hardliners en gematigden binnen de Taliban moet verenigen.

Akhund ontleent veel van zijn prestige aan zijn hechte band met Mullah Mohammad Omar, de eerste leider van de beweging die vermoedelijk in 2013 overleed. Akhund staat op een Verenigde Naties-lijst van internationaal gezochte terroristen. In een VN-verslag wordt Akhund omschreven als een ‘naaste medewerker en politiek adviseur’ van Omar.

Abdul Ghani Baradar zal de plaatsvervanger van Akhund worden. Baradar sloot zich eind jaren zeventig aan bij de Moedjahedien en vocht tegen de Russen. Hij werd na het verjagen van de Sovjets samen met Akhund een van de medeoprichters van de Taliban.

De Taliban ontlenen hun bestuursmodel deels aan Iran, waarin grootayatollah Ali Khamenei het laatste woord heeft bij belangrijke zaken. In Afghanistan zal Hibatullah Akhundzada een dergelijke functie vervullen. Akhundzada vocht al mee tegen de Russen, maar staat meer bekend als religieus leider. Hij werkte in de jaren negentig als hoofd van de shariarechtbanken en is sinds 2016 Taliban-opperbevelhebber.

De Taliban presenteren deze nieuwe regering als interim-regering, maar willen geen uitspraken doen over eventuele toekomstige verkiezingen.

- Advertentie -