11.7 C
Amsterdam

Wilders en Orbán bezoeken radicaal-rechtse partijbijeenkomst in Italië

Lees meer

Op de jaarlijkse bijeenkomst van de Italiaanse radicaal-rechtse partij Lega waren PVV-leider Geert Wilders en de Hongaarse premier Viktor Orbán ook aanwezig. De radicaal-rechtse leiders lijken verenigd in hun xenofobe afkeer van migranten en moslims, zo meldt le Monde.

Tijdens de bijeenkomst werd er veelvuldig angst gezaaid over een zogenoemde ‘invasie van migranten’ en ‘islamistisch extremisme’. De partijleiders zijn ervan overtuigd dat het ‘hun tijd’ in Europa is en dat Europa een ‘renaissance van patriotisme’ tegemoet gaat. ‘Het gaat ons lukken. Hongarije is het levende voorbeeld dat het mogelijk is’, aldus Matteo Salvini tijdens zijn openingstoespraak.

In Hongarije staat de rechtsstaat al jaren onder druk. Salvini, die vervolgd wordt voor het weren van een migrantenboot, prijst de opkomende nationalistische krachten in Europa en noemt de verkiezingsoverwinningen in Italië in 2022 en in Nederland vorig jaar. Ook de recente successen van de Alternative für Deutschland en de FPÖ in Oostenrijk zorgen voor vreugde.

Geert Wilders prijst op zijn beurt de Italiaanse gastheer. ‘Salvini is een deugdzame man in de strijd tegen de tsunami van massale illegale immigratie die ons in ons eigen huis tot buitenlanders maakt’, aldus Wilders.

Intussen maakt Italië zich op voor de verkiezingen volgende week, en Salvini verklaart dat hij klaar is om Italië te leiden. ‘Voor mij zou het een eer zijn om verkozen te worden’, zegt Salvini.

In de peilingen lijkt de radicaal-rechtse partij Fratelli d’Italia (Broeders van Italië) van premier Giorgia Meloni een kwart van de stemmen te gaan trekken. Lega volgt met 12 procent van de stemmen.

- Advertentie -