18 C
Amsterdam

Winnaar Slowaakse verkiezingen is pro-Poetin en anti-islam

Lees meer

Oud-premier Robert Fico, wiens pro-Russische partij Smer afgelopen zondag de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, is islamofoob. Hij vindt dat ‘de islam geen plaats heeft in Slowakije’. Ook linkt hij de islam en vluchtelingen aan terrorisme.

De populistische partij Smer heeft zo’n 23 procent van de stemmen gekregen. De belangrijkste concurrent, de liberale partij Progressief Slowakije, bleef steken op zo’n 18 procent van de stemmen. In de opiniepeilingen stonden beide partijen lange tijd gelijk, met zo’n 20 procent van de stemmen.

Fico wil een andere koers dan de huidige prowesterse Slowaakse regering. Hij wil de militaire steun aan Oekraïne stopzetten, omdat zij de oorlog zouden zijn begonnen.

Fico, een oud-communist, is in het verleden twee keer minister-president van het Midden-Europese land geweest. In 2014 liet hij al blijken pro-Poetin te zijn, toen hij na de Russische verovering van de Krim EU-sancties tegen Rusland veroordeelde. Fico werd in 2018 gedwongen af te treden, na de moord op een onderzoeksjournalist die onderzoek had gedaan naar de corruptie van Fico’s regering.

Maar behalve pro-Poetin is Fico ook islamofoob, bericht The New Arab. In de periode 2014-2018 bezigde hij als premier anti-immigrantenretoriek en anti-moslimretoriek en negeerde hij de Europese afspraken over migratie. Zo verklaarde Fico in 2016, tijdens de grote vluchtelingencrisis, dat ‘de islam geen plaats heeft in Slowakije’. Het probleem was volgens Fico dat moslims ‘het gezicht van het land willen veranderen’.

Ook linkte Fico de IS-aanslagen in Parijs in 2016 aan migratie en verspreidde hij complottheorieën over Syrische vluchtelingen die in Keulen Duitse vrouwen seksueel zouden hebben misbruikt. Meer in het algemeen maakte hij zich zorgen over de toenemende ‘islamisering’ van Europese landen. Slowakije hield, zo verzekerde Fico, elke moslim op Slowaaks grondgebied in de gaten.

Tijdens de verkiezingscampagne van 2016 zei Fico dat ‘duizenden terroristen en IS-strijders Europa binnenkomen met migranten’. ‘Ik kan u verzekeren, wij zullen nooit een moslim Slowakije binnenlaten.’ Fico hield daad bij woord. Toen hij premier was werden slechts 180 Syriërs toegelaten tot Slowakije, allemaal christenen.

- Advertentie -