15.1 C
Amsterdam

Witte D66’er zegt te weten hoe discriminatie voelt

Lees meer

D66-kandidate Susanne Caarls zorgt voor commotie op X door te stellen dat ze als ‘blanke vrouw’ heeft ervaren ‘hoe het is om gediscrimineerd te worden’.

De 51-jarige Caarls werkt op het ministerie van Onderwijs als afdelingshoofd dat verantwoordelijk is voor Europese en internationale Samenwerking binnen de wetenschap. Ze heeft ook jarenlang in Caribisch Nederland gewoond. Naar eigen zeggen voelde ze zich daar gediscrimineerd. ‘Op een van de eilanden heb ik zelf, als blanke vrouw, ervaren hoe het is om gediscrimineerd te worden, om niet te bestaan. Deze ervaring heeft veel indruk gemaakt; het heeft me een glimp laten zien van hoe anderen dit dagelijks ervaren.’

X-gebruikers reageren geprikkeld op haar uitlatingen. Niet alleen omdat Caarls het woord ‘blank’ gebruikt in plaats van wit, maar ook omdat ze zegt door mensen van kleur gediscrimineerd te worden. ‘Wat de koloniale f*ck is dit?’, vraagt een X-gebruiker zich af. ‘Dat er bij iemand niet een alarmbelletje afgaat als je zoiets ongelooflijk racistisch zegt’, schrijft een andere gebruiker. ‘Of hoeft, sinds Wilders overwinning, niemand nog enige schaamte te voelen als ze iets racistisch hardop zeggen?’ Sylvana Simons, oud-leider van BIJ1, is ook verbaasd. ‘Waar te beginnen…’, schrijft ze.

- Advertentie -