16.8 C
Amsterdam

Xi Jinping wil vredesconferentie om Gaza-oorlog op te lossen

Lees meer

Tijdens een bezoek van Arabische leiders aan Peking heeft de Chinese president Xi Jinping opgeroepen tot het organiseren van een vredesconferentie voor Gaza.

‘Sinds afgelopen oktober is het Palestijns-Israëlische conflict dramatisch geëscaleerd’, zei Xi. Dit heeft volgens hem geleid tot een verschrikkelijk lijden. ‘De oorlog kan niet oneindig voortduren. Rechtvaardigheid mag niet voor altijd wegblijven.’

Xi pleitte ook voor de vestiging van een onafhankelijke staat én een internationale vredesconferentie die het conflict moet oplossen.

22 Arabische landen nemen deel aan de Arabisch-Chinese conferentie die vandaag van start is gegaan in de Chinese hoofdstad. China wil een actievere rol spelen in het Midden-Oosten om de Verenigde Staten dwars te zitten. Xi pleitte voor een multipolaire wereldorde, waarin de VS niet meer de dominante macht is.

Sinds 7 oktober heeft Israël meer dan 36.000 Palestijnen in Gaza vermoord. Westerse landen, de VS voorop, staan echter nog steeds achter Israël.

Hoewel China verbaal de Palestijnse zaak steunt en gerechtigheid bepleit, heeft het communistische regime in eigen land meer dan een miljoen islamitische Oeigoeren opgesloten in heropvoedingskampen. Ook worden Oeigoerse moskeeën vernietigd door de Chinese overheid en worden Oeigoerse moslims gedwongen om varkensvlees te eten en in sommige gevallen gesteriliseerd.

- Advertentie -