22.9 C
Amsterdam

Zeldzaam: VS spreekt zich uit over mensenrechtenschendingen in India

Lees meer

De Amerikaanse regering houdt de mensenrechtenschendingen in India goed in de gaten, aldus minister Antony Blinken (Buitenlandse Zaken) tijdens een gezamenlijke persconferentie met twee Indiase ministers.

Biden doelt op ‘enkele recente ontwikkelingen in India, waaronder een toename van de mensenrechtenschendingen door sommige regerings-, politie- en gevangenisfunctionarissen’, zo zei hij in Washington.

De op de persconferentie aanwezige Indiase ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie gingen verder niet in op de mensenrechtenschendingen

Blinkens uitspraken zijn een zeldzaamheid voor de Verenigde Staten, dat India als partner niet. Zijn opmerkingen komen enkele dagen nadat de Amerikaanse Congresvrouw Ihan Omar de stilte rond de groeiende moslimhaat in India bevroeg.

De situatie voor religieuze minderheden in India is alarmerend, zeggen mensenrechtenorganisaties. Zij wijzen dikwijls naar de opkomst van premier Narendra Modi en zijn hindoe-nationalistische partij BJP, die in 2014 aan de macht kwamen.

Volgens Human Rights Watch (HRW) maken Modi en de BJP zich schuldig aan institutionele discriminatie tegen de moslimminderheid in India, waartegen het aantal fysieke en verbale aanvallen toeneemt. Ook zegt HRW dat fanatieke hindoe-nationalisten de overheidsorganen infiltreren, wat de situatie voor moslims nog onveiliger maakt.

De laatste tijd lijken deze hindoe-nationalisten steeds meer aan invloed te winnen. In de deelstaat Karnataka geldt sinds kort een hoofddoekverbod op scholen. En onlangs riep een partijbestuurder van de BJP op om halal producten te boycotten, omdat zulke producten onderdeel zouden zijn van een heuse ‘economische jihad’ door islamitische Indiërs.

Afgelopen dagen geleden nog werden in de Indiase deelstaat Madhya Pradesh een moskee in brand gestoken en huizen van moslims verwoest. Enkele maanden terug riepen radicale hindoeleiders op om moslims te doden.

Ook christenen zijn in India steeds vaker het doelwit van geweld. Daders beroepen zich dikwijls op de anti-bekeringswetten die christenen zouden schenden.

- Advertentie -