10.7 C
Amsterdam

Nieuwste anti-moslim-complottheorie in India: de ‘economische jihad’

Lees meer

Halal vlees als wapen? Volgens een bestuurder van de hindoe-nationalistische regeringspartij BJP in India worden halal producten ingezet in een ‘economische jihad’, waarbij moslims de Indiase markt van de hindoemeerderheid willen afpakken. Zijn boycot-oproep vindt weerklank bij hindoe-nationalistische groeperingen en individuen.

Niet alleen halal vlees wordt als een bedreiging gezien. Zelfs cosmeticaproducten met een halal-certificaat moeten worden verboden, aldus hindoe-nationalisten op social media.

In India zijn moslims al langer onderhevig aan allerlei complottheorieën. Zo bestaat er een theorie rond een zogenoemde ‘spuugjihad’ (moslims die in het eten van hindoes spugen om hen ziek te maken), een ‘liefdesjihad’ (moslimmannen die hindoe-meisjes verleiden om ze tot de islam te bekeren) en een ‘drugsjihad’ (moslims die hindoes aan de drugs willen helpen).

In de Indiase deelstaat Karnataka lijkt de ‘halal-jihad’-theorie voor de meeste escalatie te zorgen. Regionale hindoe-nationalistische groeperingen beweren dat het geld dat er wordt verdiend aan halal vlees gebruikt wordt voor terrorisme.

Verscheidene hotels en restaurants in Karnataka hebben al het halal-certificaat van hun menu verwijderd. Ook worden moslims er verboden om een kraam rondom sommige hindoetempels te openen. In Karnataka was tevbens een geweldsincident tegen moslims die halal vlees verkopen.

Het klimaat voor moslims in Karnataka is voor Indiase begrippen sowieso al bovengemiddeld guur. Recentelijk werd in dezelfde deelstaat een verbod op de hijab op scholen ingevoerd.

Critici schetsen inmiddels parallellen met nazi-praktijken waarbij geen producten mochten worden gekocht bij Joden. Sommige mensenrechtenactivisten vrezen al langer voor een daadwerkelijke genocide op de tweehonderdmiljoen tellende moslimminderheid in India.

Moslims in India worden sinds het aan de macht komen van premier Nerandra Modi en zijn BJP-partij steeds meer gemarginaliseerd en aangevallen, zowel fysiek als verbaal. Zo riepen eind vorig jaar hindoe-extremistische leiders op tot het doden van moslims.

- Advertentie -