17.9 C
Amsterdam

Zemmour: ‘alles op zijn plek’ voor Franse presidentskandidatuur

Lees meer

De ultrarechtse Franse polemist Éric Zemmour zegt dat ‘alles op zijn plek’ staat voor een potentiële presidentskandidatuur. Maar een officiële aankondiging heeft Zemmour nog steeds niet gedaan.

‘Er zijn veel mensen die mij als presidentskandidaat willen’, zei Zemmour gisteren op de Franse tv. ‘Ik wil deze mensen niet in de steek laten.’

Maar nog steeds wil Zemmour nog niet zeggen dat zijn kandidatuur officieel is: ‘Ik wil mijn moment kiezen, ik wil mijn datum kiezen, ik wil kiezen op de manier zoals ik het wil zeggen, zodat alleen ik degene ben die beslist.’

Volgens een laatste peiling zou Zemmour in de eerste ronde 17 procent van de stemmen halen. Dat is minder dan president Emmanuel Macron, die 25 procent van de stemmen haalt, maar meer dan de radicaal-rechtse politica Marine Le Pen van Rassemblement National, die op 16 procent blijft steken.

Onlangs zei historicus Gérard Noiriel terug dat iedereen in Frankrijk wel weet dat Zemmour nooit president zal worden, maar ‘dat hij misbruik maakt van deze electorale context om zijn nieuwe boek te verkopen’.

Zemmour is omstreden vanwege zijn ongezouten uitspraken over de islam en over moslims. Zo wilde hij niet-Franse voornamen als Mohammed verbieden.

Qua stijl doet hij aan als een Franse Thierry Baudet. Zemmour ziet zichzelf als een scherpzinnige, tegendraadse intellectueel en gedraagt zich als degene die de Europese beschaving waarschuwt voor een dreigende ondergang. Enkele jaren terug schreef Zemmour een lovende recensie van Baudets proefschrift De aanval op de natiestaat.

Of Zemmour daadwerkelijk, net als Baudet, de overstap van polemist naar politiek maakt, is nog steeds niet duidelijk. Maar alles staat dus ‘op zijn plek’.

- Advertentie -