18 C
Amsterdam

Afro-Amerikaan klaagt ziekenhuis aan: ‘Vrouw doodgebloed door racisme’

Lees meer

De echtgenoot van een zwarte vrouw die in 2016 uren na de bevalling overleed in een ziekenhuis in Los Angeles, heeft dit ziekenhuis nu aangeklaagd vanwege ‘een cultuur van racisme’.

De man, Charles Johnson IV, zegt dat vrouwen van kleur door het Cedars-Sinai Medical Center slechter worden behandeld dan witte vrouwen.

‘Ik twijfel er niet aan dat mijn vrouw hier vandaag zou zijn, en hier zondag Moederdag zou vieren met haar jongens als ze een witte vrouw was geweest.’

Kira Dixon Johnson stierf in december 2016 ongeveer twaalf uren na een geplande keizersnede, die in slechts 17 minuten werd uitgevoerd om de tweede zoon van de Johnsons ter wereld te brengen.

Volgens de advocaat werd de keizersnede slordig en veel te snel uitgevoerd. En ondanks smeekbeden van haar man kwijnde Kira Johnson urenlang weg, zonder opnieuw in de operatiekamer te worden opgenomen – totdat het te laat was.

Ze stierf aan inwendige bloedingen. Bijna 90 procent van haar bloed werd later in haar maag gevonden, aldus de advocaat.

Het ziekenhuis verwerpt de beschuldigingen van Johnson en zijn advocaat. De zorg in Cedars-Sinai Medical Center is gebaseerd op principes van gezondheidszorg voor iedereen, aldus het ziekenhuis.

Na de dood van zijn vrouw besloot Charles Johnson IV een kruistocht te voeren om moedersterfte bij de bevalling terug te dringen, waar vooral zwarte vrouwen het slachtoffer van zijn.

Vóór de pandemie, die de sterfte van gekleurde vrouwen tijdens de bevalling verhoogde, stierven zwarte vrouwen 2,5 keer zo snel als blanke vrouwen, volgens het National Center for Health Statistics.

Een aantal ziekenhuismedewerkers heeft al getuigd tegen racistische praktijken in het hospitaal. ‘Als ik mijn zwarte patiënten zie binnenkomen, zeg ik een extra gebed’, aldus een zwarte chirurgisch technoloog. ‘Ik zeg een stil gebed dat alles goed gaat. Want racisme heb je heel erg in de operatiekamer.’

‘Kira stierf omdat ze zwart is,’ zegt Johnsons advocaat. ‘Vrouwen van kleur krijgen niet dezelfde behandeling als witte vrouwen. Dat is een feit.’

- Advertentie -