21.2 C
Amsterdam

Zwarte gastredacteuren Nature willen racisme in de wetenschap tegengaan

Lees meer

Zwarte wetenschappers betogen in het gerenommeerde Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature dat de wetenschap haar racistische erfenis moet overwinnen. Ze zullen als gastredacteur artikelen over racisme in de wetenschap begeleiden.

Na de Black Lives Matter-protesten in 2020 beloofde het prestigieuze blad Nature te zullen luisteren naar de inhoudelijke boodschap van deze beweging. Het blad heeft vier zwarte wetenschappers gevraagd als gastredacteur voor een reeks publicaties over racisme in de wetenschap, later dit jaar.

Het gaat om politicoloog Melissa Nobels (Massachusetts Institute of Technology), bioloog Chad Womack (United Negro College Fund), geneticus Ambroise Wonkam (John Hopkins University) en klimaatactivist Elizabeth Wathuti.

‘Apartheid, kolonisatie, dwangarbeid, imperialisme en slavernij hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de wetenschap’, betogen de vier. De effecten zie je volgens hen terug in de wetenschap via rassentheorieën en rassenongelijkheid in de wetenschap zelf.

Toch willen de vier niet alleen maar wetenschapskritiek beoefenen in Nature. Ze willen ook voorbeelden van succesvolle zwarte en inheemse en gekleurde wetenschappers tonen, ter inspiratie voor hun gemeenschappen.

- Advertentie -