8.6 C
Amsterdam

Zweden en Denemarken geven alle Afghaanse vrouwen en meisjes vluchtelingenstatus

Lees meer

Human Rights Watch is verheugd dat Denemarken en Zweden hebben besloten alle vrouwen en meisjes uit Afghanistan de vluchtelingenstatus te verlenen. Volgens de mensenrechtenorganisatie kan de rest van de wereld een voorbeeld nemen aan deze twee landen.

Vorige week kondigde de Deense Raad van Beroep voor Vluchtelingen aan dat de status van asielzoekers uit Afghanistan zal veranderen, ‘uitsluitend vanwege hun geslacht’. Deze beslissing nam de raad met het oog op de aanhoudende verslechterende omstandigheden voor vrouwen en meisjes in Afghanistan sinds de machtsovername van de Taliban in augustus 2021.

In december vorig jaar besloot ook Zweden al dat alle vrouwen en meisjes uit Afghanistan de vluchtelingenstatus en een verblijfsvergunning voor drie jaar zullen krijgen. ‘Het is voor Afghaanse vrouwen en meisjes nu zo moeilijk geworden om te studeren, de kost te verdienen, zorg te zoeken of bescherming te krijgen tegen geweld, dat ze kunnen worden beschouwd als vervolgd op grond van hun geslacht’, verklaarde het Zweedse migratiebureau. ‘Een persoon die het risico loopt vervolgd te worden op basis van geslacht, heeft recht op een verblijfsvergunning als vluchteling.’

- Advertentie -