23.1 C
Amsterdam

Zweeds hof blokkeert uitlevering Gülen-sympathisant aan Turkije

Lees meer

Het Zweedse Hooggerechtshof wil niet dat Yilmaz Aytan, een vermeend hooggeplaatst lid van de Gülenbeweging, wordt uitgeleverd aan Turkije.

De rechtbank wees een verzoek tot uitlevering af en zegt dat de activiteiten van Aytan geen misdaad waren. Aytan (48) leidde de scholen van de organisatie in Afghanistan. Hij heeft sinds 2018 een permanente verblijfsvergunning in Zweden.

Turkije beschuldigt hem van ‘het leiden van een gewapende terroristische organisatie’. De Turkse autoriteiten stellen dat Fethullah Gülen, de leider de beweging, het brein is van de mislukte coup tegen president Erdogan in juli 2016.

In mei verzette Turkije zich tegen de toelating van Zweden en Finland tot de NAVO, omdat beide landen onvoldoende zouden doen om ‘terroristen’ te bestrijden. Turkije bedoelt met terroristen leden van de Gülenbeweging en de Koerdische PKK. Die laatste groepering staat ook in de Verenigde Staten en in de Europese Unie op de terreurlijst.

Eind vorige maand liet Turkije de bezwaren vallen, nadat Zweden en Finland onder meer hadden toegezegd de hangende uitzettings- of uitleveringsverzoeken van terreurverdachten in behandeling te zullen nemen. Maar Turkije zegt nu dat definitieve goedkeuring door het Turkse parlement afhangt van vraag of beide landen hun beloften nakomen.

De uitspraak van het Zweedse hof was volgens sommige media waarschijnlijk de reden voor Erdogan om gisteren Zweden en Finland nogmaals te dreigen ‘dat we het proces zullen stopzetten als deze landen niet de nodige stappen ondernemen om aan onze voorwaarden voldoen’. Vooral Zweden ‘geeft geen goed voorbeeld’, zei de Turkse president.

Aytan is een van de 73 Turken in ballingschap wiens uitlevering president Erdogan van Zweden en Finland eist als voorwaarde voor de toetreding van de twee landen tot de NAVO.

- Advertentie -