16.5 C
Amsterdam

Zweedse minister: PKK-steun linkse politici stoort NAVO-onderhandelingen

Lees meer

Het contact met Turkije over Zweedse NAVO-toetreding is bemoeilijkt door een incident uit juli, waarbij linkse Zweedse politici demonstreerden met PKK-vlaggen. Dat onthult de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken.

De Zweedse regering was al niet blij met deze actie door drie leden van de Linkse Partij, een soort Nederlandse SP. De regering meldde vlak na de gebeurtenis in juli dat de Zweedse regering de Koerdische beweging PKK ziet als een terreurorganisatie, net zoals dat in Turkije, de Europese Unie en Amerika gebeurt.

Minister Ann Linde van Buitenlandse Zaken (foto) benadrukt nu tegen de Zweedse krant Aftonbladet dat deze actie van deze linkse politici ‘erg ongepast’ was. Ze vergelijkt steun aan de PKK zelfs met steun aan IS.

De minister zegt er ook bij dat dit voorval het nogal altijd voortdurende contact met Turkije over een Zweeds NAVO-lidmaatschap niet makkelijker maakt, te meer omdat de Turkse kranten het incident breed hebben uitgemeten.

Zweden en Finland willen vanwege de Russische dreiging graag NAVO-lid worden. Maar NAVO-lid Turkije lag dwars, omdat Zweden te vriendelijk zou zijn voor de Koerdische PKK, die in Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten op de terreurlijst staat.

Hoewel er al een formeel akkoord lig tussen Zweden en Turkije, dreigt de Turkije dat NAVO-lidmaatschap nog geen geklaarde klus is. Het Turkse parlement kan nog steeds dwarsliggen als de ‘veiligheidszorgen’ van Turkije niet worden weggenomen.

- Advertentie -