8.1 C
Amsterdam

Westerse landen, meet niet met twee maten

Arlinda Rrustemi
Arlinda Rrustemi
politicoloog, verbonden aan adviesbureau Peace Analytics in Den Haag.

Lees meer

Westerse landen moeten het internationaal recht consistent en eerlijk toepassen. De Gazaanse bevolking heeft dringend onze bescherming nodig, schrijft Arlinda Rrustemi. 

In deze huidige wereld zouden de waarden van menselijkheid en de bescherming van burgers prioriteit moeten zijn voor alle landen. Internationaal recht speelt een beslissende rol bij het managen van internationale vraagstukken en het oplossen van complexe problemen. Maar recente gebeurtenissen, waaronder het conflict in Gaza, roepen vragen op over hoe verschillende landen op deze uitdagingen reageren.

De recente stemming tegen de resolutie over Palestina en de situatie in Gaza laat zien dat landen als de Verenigde Staten, Italië en andere landen die vraagstukken anders benaderen. Het is belangrijk om te erkennen dat het beschermen van burgerlevens een fundamenteel principe is in internationale aangelegenheden. Dat principe moet consequent worden gehandhaafd, zonder met twee maten te meten.

Elk kind, ongeacht etniciteit of religie, verdient een veilige en opvoedende omgeving. De media laten de harde realiteit zien waarmee gezinnen in conflictgebieden worden geconfronteerd. In Gaza bijvoorbeeld is de impact van het conflict ingrijpend. In minder dan twee maanden tijd kwamen meer dan 5.500 kinderen op tragische wijze om het leven. Ook bij het voortdurende conflict in Oekraïne gingen veel jonge levens verloren. In een periode van bijna twee jaar stierven daar ongeveer 540 kinderen.

Deze grimmige cijfers tonen de impact van oorlog op de meest kwetsbaren. Ze laten ook het onevenredige aantal kinderlevens zien dat in Gaza verloren is gegaan. Het exacte aantal Israëlische kinderen dat stierf op 7 oktober is nog niet bekend, maar zal naar verwachting aanzienlijk lager zijn dan het aantal dode Palestijnse kinderen, op basis van het totale aantal slachtoffers.

De oorlog doet ons beseffen hoe belangrijk vrede is, zodat een kind kan opgroeien met de basisbehoeften die het nodig heeft, zonder angst voor de dood. Achter iedere statistiek staan echte kinderen en families die worden getroffen, samen met vele andere burgers die ook gebukt gaan onder oorlogsleed.

De gevolgen van meten met twee maten  kunnen groot zijn

De bescherming van leven is een fundamentele opdracht aan ons mensen. Het normaliseren van burgerslachtoffers is zeer verontrustend en doet denken aan de donkerste hoofdstukken uit de geschiedenis, zoals de Holocaust. Leren van fouten uit het verleden is cruciaal om herhaling te voorkomen. De angst en trauma’s die kinderen in conflictgebieden ervaren, kunnen langetermijneffecten hebben. Ze kunnen nieuwe cycli van geweld aanwakkeren en de vooruitzichten op vrede belemmeren.

Het bevorderen van de democratie over de hele wereld is op zich een nobel doel, maar het moet consequent en eerlijk worden nagestreefd. Want wanneer machtige landen onrecht lijken te steunen, ondermijnt dit de legitimiteit van een democratisch bestuur. Die tegenstrijdigheid kunnen politieke tegenstanders uitbuiten, zoals China, Rusland en extremistische groeperingen doen. Zo nemen de wereldwijde uitdagingen nog verder toe.

De opkomst van technologieën als kunstmatige intelligentie (AI) maakt deze kwesties nog ingewikkelder. Propagandavideo´s en nepnieuws zorgen voor verdere polarisatie en radicalisering. Daarom is het van belang om rekening houden met de impact die conflicten op burgers wereldwijd hebben, niet alleen in specifieke regio’s.

Voor een veilige, vreedzame wereld moet de internationale gemeenschap streven naar een consistente en eerlijke toepassing van het internationaal recht. Dat zal helpen om verdere polarisatie en geweld te voorkomen. Ook ondersteunt het de inspanningen van landen die werken aan democratie.

In een multipolaire wereld kunnen de gevolgen van meten met twee maten groot zijn en levens over de hele wereld beïnvloeden. Denk aan het zesjarige Palestijnse kind in de Verenigde Staten, dat in oktober werd vermoord door een fanatieke Israëlaanhanger. Laten we ons collectief richten op samenwerking en het consequent toepassen van mensenrechten en het internationaal recht.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -