15.8 C
Amsterdam

Bij Forum voor Democratie hebben ze echte experts in de Nederlandse cultuur

Chris Aalberts
Chris Aalberts
Journalist en auteur van o.a. ‘De puinhopen van rechts’. Doceert Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Lees meer

Opschudding in de Tweede Kamer. FvD-Kamerlid Freek Jansen vindt dat Nederland door de middenpartijen is verkwanseld door de grenzen open te zetten. Inmiddels is de bevolking al voor een kwart door migranten vervangen en in de tweede helft van de volgende eeuw zullen ‘wij’ een minderheid worden in ons eigen land, aldus Jansen. Eigenlijk is dit oud nieuws: de PVV roept al langer dat ‘Nederlanders’ straks in hun eigen land ‘omgevolkt’ zullen zijn. Zoals dat wel vaker gaat: het duurt even voordat je begrijpt wat hier precies aan de hand is: bij Forum voor Democratie – en de PVV – zitten echte experts in de Nederlandse cultuur.

Toen Thierry Baudet nog een beginnend politicus was ging het over ‘homeopathische verdunning’ en ‘een dominant blank Europa’. Deze uitspraken lieten goed zien dat Baudet de Nederlandse cultuur goed begrijpt: je kunt dit soort dingen prima zeggen. Er ontstaat weliswaar wat ophef en je wordt er nog wel een paar keer aan herinnerd, maar verder is er niets aan de hand. Sterker nog: je kunt met die uitspraken een hele gewone partij zijn, een lieveling van talkshowredacties en de grootste partij van het land (in 2019). Nergens enige extremistische bijsmaak. Wel van wat linkse types natuurlijk, maar daar luistert toch niemand naar.

Waarom praat Jansen over vier miljoen Nederlanders alsof ze eigenlijk ergens anders thuishoren? De reden is dat deze standpunten resoneren met hoe honderdduizenden, zo niet miljoenen witte Nederlanders al heel lang over hun medeburgers denken. Er is immers een naam voor ze: allochtonen. Officieel betekent dat dat iemand elders is geboren of een buitenlandse ouder heeft, maar in de praktijk is de betekenis een hele andere: iedereen die niet wit is, kun je gewoon allochtoon noemen. Niemand kijkt ervan op. Zelfs niet van de Engelse vertaling van die term: buitenlands.

In Nederland noemen veel mensen medeburgers buitenlanders terwijl ze dat helemaal niet zijn

Probeer dit maar eens aan echte buitenlanders uit te leggen: in Nederland noemen veel mensen medeburgers buitenlanders terwijl ze dat helemaal niet zijn. Dat heeft nogal wat consequenties: niet-witte Kamerleden kunnen hier gepresenteerd worden als Turks of Marokkaans, terwijl ze gewoon in Nederland geboren zijn en een Nederlands paspoort hebben. Opeens begrijp je ook de ophef over demonstraties tegen zwarte piet. Als niet-witte Nederlanders buitenlands zijn, zijn anti-zwarte piet activisten dat ook. Zij komen als het ware uit het buitenland om Nederlandse tradities een kopje kleiner te maken. Het erkennen van het slavernijverleden idem dito: waarom eisen die ‘buitenlanders’ dat toch van ons?

Mensen die echt buitenlands zijn, snappen deze drang om mensen met een migratieachtergrond in een aparte categorie te plaatsen vaak niet. Die achtergronden zijn irrelevant, Nederlanders zijn het allemaal en buitenlands zijn deze mensen al helemaal niet. Maar toch gaan velen ermee door. Iedereen die pleit voor het afschaffen van dit ellendige onderscheid krijgt bakken kritiek over zich heen want inderdaad: zo wordt een stukje Nederlands cultuurgoed afgebroken. Je moet gekleurde Nederlanders wel buitenlanders kunnen blijven noemen, ook al zijn ze dat niet. Als witte Nederlander is dat jouw probleem niet.

Bij Forum voor Democratie hebben ze dit feilloos begrepen: in Nederland doorleven veel mensen de rechtsstaat en de grondwet niet. Op school is er te weinig aandacht voor, politieke debatten gaat er nauwelijks over en in alledaagse gesprekken komen deze termen ook nooit terug. Laat staan dat mensen elkaar op dit soort zaken aanspreken. Misverstanden over wie er wel en niet in Nederland thuishoren, blijven zo eeuwig circuleren en worden niet of nauwelijks gecorrigeerd. Het is logisch dat er vroeg of laat partijen opstaan die er politieke munt uit proberen te slaan.

Forum moet ook een beetje aan de eigen politieke toekomst denken: als corona over een paar jaar achter de rug is, kunnen ze gewoon weer terug naar waar ze mee begonnen: homeopathische verdunning. Zolang niemand ingrijpt, blijft het in Nederland gemakkelijk om er stemmen mee binnen te harken.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -