16.3 C
Amsterdam

Een brief van China aan Jiang Tianyong

Lees meer

Peking, 14 december 2017.

Beste onderdaan Jiang Tianyong,

Dat was vast even slikken voor je hè? Twee jaar gevangenisstraf voor een poging om de Chinese Communistische Partij ten val te brengen. Je irriteert. Niet in de laatste plaats omdat je als advocaat allerlei groepen bijstond die we hier liever kwijt dan rijk zijn: Tibetanen, dissidenten, aidspatiënten en die griezels van Falun Gong met hun sektarische gewauwel.

Misschien dringt het nu eindelijk, na al die jaren, een beetje tot je door dat de Communistische Partij zich niet laat piepelen door de eerste de beste mensenrechtenadvocaat. Dat wij doen wat ons goeddunkt met die subversieve Tibetanen en mensenrechtenklagers zonder dat jij daarover allerlei flauwekul verkoopt.

Volgens onze grondwet is de Volksrepubliek China namelijk heel erg multi-cultureel, multi-etnisch en pluriform en geloof het of niet, we doen ons uiterste best dat zo te houden. Maar dat is best een klus en soms loopt het allemaal niet even lekker als we zouden willen.
Waar gehakt wordt vallen spaanders en dus moeten we etnische en religieuze minderheden soms opsluiten, folteren of hun vrouwen steriliseren. Soms moeten we ze laten verdwijnen, hun kinderen in de heropvoeding stoppen, hun taal en religie verbieden of hun woonwijken platbulldozeren. En omdat een minderheid wel een minderheid moet blijven overspoelen we hun land met onze eigenste Han-Chinezen die we met containerterminals tegelijk aanvoeren.

It`s a dirty job, but someone’s gotta do it! Je begrijpt, vervelende haatzaaiende mensenrechtenadvocaten zoals jij kunnen we missen als kiespijn. Vandaar dat ik je even heb laten terugfluiten. In het buitenland ‘anti-Chinese cursussen’ volgen, ‘het aanzetten tot staatssubversiviteit’, ‘bezitten van illegale geheime documenten’. Toegegeven, de aanklachten zijn weinig inventief, maar wél heel EFFECTIEF.

Het is overigens niet eens zo’n heel zware straf, want we hadden ook vol op het orgel kunnen gaan met je en dan had je Kerst 2028 echt niet thuis gevierd! Kortom, we zijn erg coulant met je.

Desondanks ging je tijdens je proces tóch, in plaats van ruiterlijk schuld bekennen, huilie huilie doen en klagen bij allerlei internationale media en mensenrechtenorganisaties. Kon je het niet alleen af?

Nee, vriendje, deze straf past jou als een handschoen. We hadden namelijk sowieso nog wat mandarijntjes met elkaar te pellen, Jiang, jij en de Partij. Je hebt de afgelopen decennia immers flink je best gedaan om hoog op onze Irritatielijst te belanden. Dat begon al in 1995 toen jij je baan als leraar opzegde en besloot om advocaat te worden om Tibetanen te verdedigen. Het idee alleen al! En niet te vergeten in 2007 toen je het opnam voor de kinderen van Shanxi, die wij terecht gratis lieten werken in steenfabrieken. It’s the economy, stupid! Ook verdedigde je de Falun Gong, die vereniging van mentaal verdwaalde mensen die de hele dag yoga doen en anti-communistische kwaadsprekerij verspreiden. En dan vond je het ook nog eens een probleem dat mensen hier massaal aids krijgen dankzij besmette bloedtransfusies, terwijl jij net zo goed als ik weet dat aids een ziekte is van buitenlanders.

Man, man, man, waar ben je nou he-le-maal mee bezig? Snap je dan niet hoe ontzettend on-Chinees dit alles is? Ik hoop dat je begrijpt dat je de komende jaren even geen gebruik mag maken van je burgerrechten.

Uiteraard had bijna iedereen weer een mening over je vonnis. Mensenrechtenactivisten zeiden dat je proces een ‘zorgvuldig geregisseerd toneelstuk’ van de regering was. Ze beweerden zelfs dat we je gemarteld hebben voor een bekentenis! Martelen, waar halen ze de kul vandaan! En al zou het zo zijn, wat dan nog? Voor dit soort westerse retoriek ben ik doof, immuun en ongevoelig, in die volgorde. Het glijdt van me af als water van een Peking-eend. We zijn nu eenmaal een wereldmacht, vergeet dat niet. We zijn too big to handle.

Dus, mijn beste Jiang, ik ga er vanuit dat we de komende tijd even niets meer van jou horen en dat je je even koest houdt. Ik begrijp dat je vrouw en dochter je vreselijk missen, dus ik zou maar een beetje zuinig zijn op je schaarse bezoekuren. Rest mij en de Partij je ten slotte nog het allerbeste voor 2018 te wensen.

Je immer toegenegen Xi Jinping, de president van de Volksrepubliek China.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -