18 C
Amsterdam

Land van identiteitspolitiek

Natascha van Weezel
Natascha van Weezel
Schrijver. Filmmaker.

Lees meer

Mijn ouders zijn een paar weken op vakantie in Florida. Ze genieten vooral van de zon, het zwembad en de shopping malls. Natuurlijk volgen ze ook het lokale nieuws (Trump, Trump en nog meer Trump), maar de Nederlandse waan van de dag proberen ze zo veel mogelijk achter zich te laten. Toch blijven ook zij allebei journalisten, waardoor ze tijdens onze FaceTime-gesprekken steevast vragen ‘hoe het hier gaat’. Daarmee doelen ze níet op de ijskoude wind van vorige week, want ik ken ze langer dan vandaag.

Ons laatste FaceTime-gesprek ging ongeveer als volgt. Ik vertelde vrolijk dat er de afgelopen weken niet zo veel is gebeurd in Nederland. Men vindt het jammer dat we maar twee dagen op natuurijs hebben kunnen schaatsen en dat er ook dit jaar weer geen Elfstedentocht inzit. Daarnaast deelde ik mee dat het halve land is geveld door griep, de Olympische sporters zijn gehuldigd en de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen op gang zijn gekomen.

Oh ja, daarover gesproken…Yernaz Ramautarsing, de nummer twee op de Amsterdamse lijst van het Forum voor Democratie, heeft zich teruggetrokken. Mijn moeder had daar zijdelings al iets van meegekregen. ‘Want hij had iets onaardigs gezegd over homoseksuelen, toch?’ ‘Nou, eigenlijk had hij juist iets aardigs gezegd, maar dat maakte het nog erger’, hoorde ik mezelf zeggen. ‘In een WhatsApp-groep had hij geschreven dat homorechten de samenleving dommer hebben gemaakt, omdat volgens hem homo’s een relatief hoger IQ hebben en de hele samenleving dommer wordt omdat zij zich niet voortplanten.’ Nu ik het voor het eerst hardop zeg klinkt het nog vreemder dan dat ik het al vond.

Wacht even. En er was nog meer nieuws uit de Stopera. Het Amsterdamse gemeenteraadslid Sofyan Mbarki (PvdA) diende een initiatiefvoorstel in om nieuwe straatnamen naar migranten te vernoemen, zodat er bij ‘de naamgeving rekening wordt gehouden met een betere afspiegeling van de diversiteit van Amsterdam’. Sommige reacties daarop vond ik doodeng. Enkele voorbeelden: ‘Ga-weg’, ‘Minder Minder Minder-weg’, ‘Knal-plein’,’ IS-laan’, ‘Mohammed Bouyeri-plein’ en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Verder was er ook veel gedoe rondom de Oostvaardersplassen. Ruim duizend ‘dierenliefhebbers’ demonstreerden tegen het dreigende voedseltekort voor de grote grazers konikpaarden, edelherten en heckrunderen. Een aantal activisten had zelfs spandoeken meegenomen met de slogan ‘concentratiekamp Oostvaardersplassen’, inclusief een tekening van beesten in kampuniform achter een dikke heg van prikkeldraad.

En wisten mijn ouders al dat de Utrechtse popzaal TivoliVredenburg geen kinderfeesten meer houdt met het thema ‘cowboys en indianen’, omdat er aangifte was gedaan door actiegroep De Grauwe Eeuw over de ‘racistische stereotypering’ van het evenement?

Oh, ik was bijna vergeten dat vijf Tweede Kamerleden met Turkse roots bedreigd worden door Erdogan-aanhangers, omdat ze door de Erdogan-krant Sabah zijn uitgemaakt voor ‘landverraders’ en ‘bastaards’. Hun partijen (VVD, SP en GroenLinks) erkenden tijdens een stemming namelijk de massamoord op Armeniërs als een genocide.

‘Nou, dat was het wel weer hoor. Niets om je zorgen over te maken. Geniet van de vakantie en veel plezier met het kijken naar de uitreiking van de Oscars.’

Nadat ik ophing was ik een stuk minder zorgeloos dan voor ons FaceTime-gesprek. Soms kun je pas zien hoe idioot het allemaal is als je wat afstand neemt. De enige conclusie: volgens mij zijn we de weg een beetje kwijt met die hele identiteitspolitiek in Nederland. Ik verlang naar het moment dat we ons écht alleen bezighouden met een mogelijke Elfstedentocht of Olympische sporters. Maar eerlijk gezegd vrees ik dat die dag nog lang op zich zal laten wachten.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -