17.3 C
Amsterdam

Pssst, redacties: ook witte mensen kunnen terroristen zijn

Tayfun Balcik
Tayfun Balcik
Journalist en historicus.

Lees meer

In Trouw verscheen maandag een artikel over terrorisme waarvan ik dacht: ‘Tja, zo komt het nooit goed met media, moslims en terrorisme.’ Het artikel is geschreven naar aanleiding van de vorige week gearresteerde groep ‘IS-aanhangers’in Eindhoven, en begint als volgt:

‘Er was een tijd dat het op een drukke plek altijd even bij iedereen de gedachte was: zou hier een terroristische aanslag gepleegd kunnen worden? Maar inmiddels is die angst – met het verdwijnen van het kalifaat – wat weggesijpeld. Ook is het dreigingsbeeld, dat door de AIVD bepaald wordt, sinds 2019 gedaald van ‘reëel’ naar ‘aanzienlijk’.’

‘Oei’, dacht ik bij deze eerste zinnen, ‘als het verder in het stuk maar goedkomt.’ Ik had goede hoop dat er wel nuancering zou volgen op de eenzijdige link tussen ‘angstvermindering voor terroristische aanslagen’ en ‘het verdwijnen van het kalifaat’. Alsof het kalifaat de enige bron is van terreur op deze wereld? We lezen verder:

‘Dat dat allerminst betekent dat jihadisme in Nederland passé is, bleek vrijdag. De politie arresteerde negen mannen op verdenking van het voorbereiden en trainen voor een terroristisch misdrijf. Ze zouden sympathiseren met ISIS en worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.’

Nope, er volgde geen nuancering. Integendeel: de koppeling tussen terreur en moslims werd nog meer bestendigd. Dit komt ook door het eenzijdige gebruik van de term ‘jihadisme’, dat overigens (let op, witte redactie!) met een simpel adjectief, namelijk ‘de gewapende jihad’, opgelost kan worden. Daarbij wordt de goede jihad, de jihad van de liefde en om een goed mens te zijn, als een kind met het badwater weggegooid.

Kwalijker is dat in het bericht andere vormen van terreur helemaal niet aan de orde komen. Dit terwijl extreemrechtse terreur in opkomst is, in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Canada en Duitsland, maar ook in Nederland. Hierdoor wordt, bewust of onbewust, gedaan alsof terreur een moslimding is. De duivelse werking van de beeldvorming zit dus ook in een detail van een krantenbericht op de middenpagina’s.

Voor eens en altijd: terreur kent geen religie, natie of kleur

En dan is het voor kwaliteitsmedia niet voldoende om bijvoorbeeld te zeggen: ‘Ja, maar we hebben in dit bericht specifiek over moslimterreur.’ Nee, dat is niet goed genoeg. En bovendien onverantwoord. Als een groep mensen – moslims in dit geval – al zo lang gebukt gaat onder negatieve stereotyperingen in de media, dan mogen zulke fouten niet meer gemaakt worden.

Voor eens en altijd: terreur kent geen religie, natie of kleur. Witte mensen kunnen dus ook terroristen zijn, of oproepen tot geweld. Kijk maar eens naar het Twitter-account van dr. Marina, zou ik zeggen. Marina Meeuwisse laat elke dag zien wat voor dreiging er doemt vanuit de witte, seculiere kant van cultuurnationalisten. Iedereen die niet past in het völkische idee van een wit en autochtoon Nederland wordt als een dreiging weggezet door mensen die spreken over de ondergang van dit polderland.

En het is extra wrang voor islamitische en zwarte Nederlanders als deze dreiging alleen een punt van discussie wordt wanneer Joden op antisemitische wijze in de hoek worden gedrukt. De verontwaardiging was terecht groot toen – een voormalige held voor velen – Thierry Baudet in een nare tweet Joden aansprak over de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog zou niet alleen van hen zijn.

Ten eerste hebben Joden dat nooit beweerd. Maar de Holocaust, die deze gevaarlijke volksmenner tussen aanhalingstekens plaatste, is wél van de Joden, en uiteraard ook van de Sinti en de Roma. En voor Joden betekent de oorlog automatisch de Holocaust. Er is een wereld van verschil wanneer Joden naar de oorlog refereren, en wanneer niet-Joden dat doen.

Dat ik dit aan een mafketel als Baudet moet spellen, is precies waar het misgaat binnen antisemitisme- en Holocaustonderwijs in Nederland. Als het om de Holocaust gaat, moeten vooral moslims en mensen van kleur paternalistisch onderwezen worden in Nederland. Urker nazi’s en Harskampers krijgen altijd het voordeel van de twijfel. Hun witheid is kennelijk voldoende bewijs van hun geschiedkundige integratie.

Jaja. Totdat je wordt geconfronteerd met Jodensterren op wappiedemonstraties.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -