20.7 C
Amsterdam

VVD-jongeren zijn geen haar beter dan die van Forum voor Democratie

Chris Aalberts
Chris Aalberts
Journalist en auteur van o.a. ‘De puinhopen van rechts’. Doceert Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Lees meer

Stel je bent jong, wilt politiek actief worden, je hebt een beetje opvoeding gehad en je bent rechts. Waar zou je je dan in hemelsnaam bij aan moeten sluiten? Bij de jongeren van FvD wellicht? Met een beetje algemene ontwikkeling bedenk je je al snel. Je komt dan immers bij een organisatie waar dubieuze uitingen nogal eens voorkomen. Onlangs werd bekend dat in een appgroep van JFVD’ers terroristen als Anders Breivik worden verheerlijkt, verteld wordt dat Joden in nieuwsorganisaties bezig zijn anti-blanke retoriek te verspreiden en leden het Horst Wessellied zingen.

Naar de JOVD dan maar? Een fatsoenlijke rechtse jongere is ook daar snel weg. In een app-groep ter ere van het zeventig jarig bestaan van de VVD-jongerenorganisatie werd eveneens extremistische inhoud gedeeld. Thierry Baudet aan een galg met de tekst: ‘Hop hop hop, Baudet die hang je op’, Geert Wilders in een nazi-uniform en een zwart jongetje op een fiets, met de begeleidende tekst dat hij sneller gaat rijden omdat hij door de eigenaar achterna wordt gezeten. Het zijn helaas geen uitzonderingen: bij het lustrumcongres werd door wat leden de Hitlergroet gebracht en er was al eerder sprake van racisme in een andere app-groep.

Dan het CDJA maar? Mwa, een van de jongeren in de JOVD-appgroep blijkt een oud-CDJA-bestuurslid te zijn. Hij werd daarna ook nog CDA-raadslid. Hij deelde een foto van Baudet aan een galg en Wilders in een nazi-uniform. Christendemocratische waarden krijgen hier wel een hele vreemde klank.

Waar is de tijd gebleven dat jongeren uit zichzelf begrepen waar de grenzen van de vrije meningsuiting liggen en welke uitingen gelden als antisemitisch, racistisch of extremistisch? Misschien was dit probleem er vroeger ook al en hadden we toen geen app-groepen om jongeren op heterdaad te betrappen, maar toch. Nu dit soort extremisme vaker naar boven komt, is het kennelijk meer dan ooit nodig om een duidelijke norm te stellen. U raadt het al: die is er niet.

Het CDA-raadslid stapte meteen op nadat het bekend werd dat hij deze berichten had verstuurd. Zijn verweer? Hij had ‘domme berichten’ gepost en biedt ‘oprechte excuses’ aan als hij mensen heeft gekwetst. Hij heeft het allemaal ‘nooit gewild’. Hij toont een morele ontwikkeling die lager ligt dan die van een kleuter. Dit kwalificeert kennelijk om raadslid bij het CDA te worden. Maar ter verdediging van het CDA: hij is in ieder geval opgehoepeld en de partij gaat de kwestie onderzoeken.

Het brengen van de Hitlergroet is bij de JOVD geen reden voor royement

Bij JFVD weet men zich er geen raad mee. Aanvankelijk bagatelliseert men de extremistische apps, waarna het partijbestuur er onderzoek naar instelt. Het leidt tot drie royementen en drie schorsingen. Serieus onderzoek ernaar wordt niet gepubliceerd, niemand weet waar volgens FvD de grenzen liggen, schorsing is een straf die statutair onmogelijk is en JFVD duikt weg achter het partijbestuur van FvD. Nergens enige publieke reflectie wat er misging, hoe dat zo is gekomen en in de toekomst kan worden voorkomen. De kernvraag – waarom de JFVD- en FvD-top dit allang wisten maar niets deden – wordt helemaal niet aan de orde gesteld.

Is het bij de JOVD beter? Ook hier is nauwelijks bewijs voor een norm. Pas na de media-aandacht brengt de JOVD een statement naar buiten over de apps. Eigenlijk kon het bestuur er niets aan doen, zo luidt de verklaring, en men neemt er afstand van. Of er enig onderzoek naar is gedaan is onduidelijk, net als de vraag of de leden zijn gestraft. Duidelijk is in ieder geval wel dat het brengen van de Hitlergroet bij de JOVD geen reden voor royement is.

Hoewel de JOVD een onafhankelijke organisatie is, wil VVD-voorzitter Christianne van der Wal weten of JOVD-leden die extremistische inhoud in de appgroep hebben gedeeld ook VVD-lid zijn. Die krijgen mogelijk een royement aan hun broek. Wat beschamend dat politiek actieve jongeren dit soort basale grenzen niet zelf kunnen trekken.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -