18.9 C
Amsterdam

Aangifte columnist Max Pam tegen oud-strateeg GroenLinks na racisme-aantijging

Lees meer

Schrijver en columnist Max Pam van de Volkskrant heeft aangifte gedaan tegen voormalig GroenLinks-campagnestrateeg en oud-journalist Sybren Kooistra. De reden: Kooistra zou Pam voor racist hebben uitgemaakt vanwege een van diens columns.

‘Ik wil graag uitgezocht hebben of de racismebeschuldiging inmiddels zo gemeengoed is geworden dat het niets meer voorstelt’, zegt Pam in zijn nieuwste column.

Pam meldt dat Kooistra zijn racismebeschuldiging inmiddels heeft verwijderd. Maar Kooistra ontkent dat hij zijn tweet verwijderd heeft. Een tweet van 22 juli, waarin Kooistra een ‘doorsnee racistische column’ van Max Pam hekelt, staat inderdaad nog steeds op Twitter.

In de column waar Kooistra op doelde haalde Pam de Canadees-Amerikaanse psycholoog Paul Bloom aan, uit wiens onderzoek zou blijken ‘dat empathische mensen over het algemeen agressiever zijn’. Pam vervolgt: ‘Is dat waar, dan zou dat het zinloos omtrekken van standbeelden door antiracisten en hun volgelingen kunnen verklaren.’

Bloom zei ook dat ‘Hitler zwom in de empathische argumenten’ toen hij zich sterk maakte voor Duitsers die woonden in Tsjecho-Slowakije en Polen, aldus Pam in deze column uit juli. ‘Die werden gekneveld, leefden in een hel en moesten worden bevrijd.’

Kooistra zegt dat hij het vreemd vindt dat hij nu via een nieuwe column moet vernemen dat Pam aangifte tegen hem doet. Hij vindt dat Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok met een publieke reactie moet komen.

Kooistra vindt de Volkskrant schijnheilig in de omgang met de vrijheid van meningsuiting en het omstreden fenomeen ‘cancel culture’, zo twittert hij. Cancel culture wordt door mediaprofessor Richard Rogers omschreven als het belasteren en/of deplatformen van mensen met een ‘foute’ mening.

Kooistra heeft eerder Pieter Klok en zijn voorganger Philippe Remarque regelmatig opgeroepen om columnist Arthur van Amerongen te ontslaan, omdat die racistisch zou zijn. Ook riep hij in zomer de redactie van Op1 op om journaliste Fidan Ekiz te ontslaan, of in ieder geval excuses aan te bieden voor haar optreden.

Mocht Sybren Kooistra veroordeeld worden, dan is dit mogelijk slecht nieuws voor andere activistische twitteraars, zoals Sander Philipse: de OneWorld-scribent maakte Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck voor racist uit en de linkse opiniemaker Peter Breedveld voor transfoob.

- Advertentie -