7.3 C
Amsterdam

Acht Turkse vrouwen op één dag vermoord

Lees meer

Deze week werden er in Turkije op één dag acht vrouwen vermoord door hun ex of partner. Vrouwenrechtenorganisaties houden de Turkse regering verantwoordelijk, die in 2021 uit de vrouwenconventie zijn gestapt. Femicide is al langer een probleem en lijkt onder de islamistische regering van Erdogan toe te nemen. Zo meldt NOS.

Vrouwenrechtenorganisaties zijn ziedend over de moordpartijen, die ze ‘femicide’ noemen, oftewel het opzettelijk doden van vrouwen omdat ze vrouw zijn (vrouwenmoord).

In Turkije komt femicide in het gehele land voor. De moordpartijen van gisteren vonden onder andere plaats in Istanbul en in Erzurumn in het oosten van het land. Een van de vrouwen was vijf maanden zwanger en verwikkeld in een vechtscheiding.

Vorig jaar werden er 315 vrouwen vermoord in Turkije, in 65 procent van de gevallen gebeurde dat thuis, meldt vrouwenrechtenorganisatie We Will Stop Femicide.

Vrouwenrechtenorganisaties luiden al jaren de noodklok over de vrouwenmoorden. ‘Het maatschappelijke klimaat wordt steeds meer anti-vrouw’, schreef de Kanttekening in 2020. Een jaar later stapte de de conservatieve Turkse regering uit de Istanbul Conventie, het vrouwenverdrag van de Raad van Europa. Die zou indruisen tegen de ‘traditionele Turkse familiewaarden’.

- Advertentie -