14.4 C
Amsterdam

‘Afghaanse meiden binnenkort weer naar school’, zeggen Taliban

Lees meer

De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft verklaard dat meisjes binnenkort weer naar school kunnen. De exacte datum zal nog worden aangekondigd, aldus de Taliban.

‘In een zeer korte periode zullen alle universiteiten en scholen heropend worden en kunnen alle meisjes en vrouwen weer terug naar school en naar hun werk als docenten.’

Na de machtsgreep van de Taliban in Afghanistan werd aan tienermeiden gezegd ‘thuis te blijven’ tot er een ‘veilige leeromgeving’ zou zijn gevestigd. Dit terwijl alle jongens gewoon naar school bleven gaan.

De uitsluiting van meisjes zorgde voor angst dat de ‘oude Taliban’ van de jaren negentig van de vorige eeuw was teruggekeerd, toen het voor vrouwen en meisjes officieel verboden was om een opleiding te volgen of te werken.

Nu zeggen de Taliban dat de terugkeer van meisjes naar de middelbare school aanstaande is. Afghaanse vrouwen hebben vorige maand in verschillende steden geprotesteerd tegen de politieke en maatschappelijke uitsluiting door de Taliban.

Ook ministers uit islamitische landen willen het gesprek met de Taliban aangaan om het recht van Afghaanse vrouwen te waarborgen.

- Advertentie -