14.4 C
Amsterdam

‘Een hel’: Afrikanen aan lot overgelaten in Saoedische ‘corona-cellen’

Lees meer

Saoedi-Arabië heeft honderden, misschien wel duizenden Afrikaanse arbeidsmigranten opgesloten in speciale ‘corona-cellen’. Dit onthult de Britse krant the Telegraph.

Foto’s met een mobiele telefoon tonen vele zwarte mensen opgesloten in een detentiecentrum. Ze zijn dicht op elkaar gepropt in kleine ruimtes met getraliede vensters. De migranten krijgen nauwelijks eten en drinken, om te overleven. Velen sterven, soms door ziekte, soms door zelfmoord.

De migranten, waarvan een aantal littekens op hun rug vertoont, beweren dat ze zijn geslagen door racistische bewakers.

‘Het is hier een hel. We worden als dieren behandeld en elke dag geslagen’, aldus Abebe, een Ethiopiër die zegt al meer dan vier maanden in een van de centra wordt vastgehouden. Zijn statement is naar buiten gesmokkeld.

‘Als ik zie dat er geen ontsnapping mogelijk is, zal ik mij van mijn eigen leven beroven. Anderen hebben dat al gedaan’, vertelt hij. ‘Mijn enige misdaad is mijn land verlaten op zoek naar een beter leven. Maar ze sloegen ons met zwepen en elektrische snoeren alsof we moordenaars waren.’

‘We worden aan ons lot overgelaten’, vertelt een andere Ethiopische man. Hij zegt dat iedereen van de ruim honderd man in zijn cel ziek is. ‘Corona? Wie weet? Er zijn veel ziektes hier. Iedereen is ziek hier, iedereen heeft wel wat.’

De beelden en getuigenissen hebben tot verontwaardiging geleid onder mensenrechtenactivisten. ‘Voor zo’n rijk land als Saudi-Arabië is geen excuus om mensen in zulke afgrijselijke omstandigheden vast te houden’, stelt Humans Right Watch.

Saoedi-Arabië kent ruim zes miljoen arbeidsmigranten, met name uit Zuid-Azië en Afrika, die dikwijls weinig betaald krijgen en zware beroepen uitoefenen zoals bouwvakker. Toen de coronapandemie in maart toesloeg, was de Saoedische overheid bang dat de arbeidsmigranten, die vaak dicht op elkaar wonen, massaal het virus zouden overdragen.

- Advertentie -